Birçok futbolcu, antrenör, ve yönetici yetiştiren Malatya amatöründe devrim gibi bir dönüşümün alt yapısı hazırlanıyor. Son dönemlerde yapılan çim sahalarla saha sorununu ortadan kalkarken, amatör futbol şimdi de birçok büyükşehir de olduğu gibi “Süper Amatör Lig”e geçmeye hazırlanıyor.
Yaklaşık 50 yıldır mevcut statüye yakın bir şekilde gerçekleştirilen Malatya Amatör Küme Büyükler Ligi sil baştan yenilenerek, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de ki liglere benzer bir hal alacak. Süper Amatör Ligi’ne geçmek için gün sayan Malatya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun bu konuda elini bağlayan tek madde ise kulüp sayısının 50’ye ulaşmaması. Liglerde mücadele eden ve lisans alan 46 kulübe sahip olan Malatya amatörü bu sayıyı 50’ye çıkardığı taktirde diğer büyük futbol şehirleri gibi Süper Amatör Ligi’ne başvuracak.
KULÜPLER İÇİN ŞANS
Süper Amatör Ligi ile birlikte amatörde takımlar sezon içerisinde daha fazla maç oynama fırsatı bulacak. Statü gereği hedefi olan takım sayısı artacağından, ligin kalitesi de doğal olarak artacak. Ligin adına alınabilecek sponsorluklarla kulüplere isim hakkı adı altında ekstra gelirler sağlanabilecek. Şu an için bu ligin kurulması konusunda çok gizli bir çalışma yürüten ASKF Başkanı Seyfullah Özdemir, tüm hazırlıkları tamamladığında konuyla ilgili tanıtım toplantıları düzenleyecek.
Amatörde zaman zaman kaybolduğu iddia edilen eski heyecanı ve ilgiliyi yeniden kazandırmak ve kulüplere hem daha fazla hedef, hem de gelir şansı tanıyan yeni uygulamanın en geç 2 yıl içinde başlaması bekleniyor. Süper Amatör Lig’e geçiş sağlandığında, 1. Amatör Küme Büyükler Ligi ve 2. Amatör Küme Büyükler Ligi’de devam edecek. BAL’a çıkacak takımlar Süper Amatör Lig’in şampiyonlarından seçilecek. Uygulama ise en çok futbol hakemlerine yarayacak. Maç sayısı artacağından amatörde maç yöneten hakemler ekstra ücret kazanacak.