ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de yaşayan besici, büyükbaş hayvanlarının hastalık, doğum gibi durumlarını yorulmadan takip edebilmek için ahıra kamera sistemi kurdu.

Şavşat ilçesinin Dalkırmaz köyünün Aşağı Şindoban Mahallesi'nde yaşayan Nihat Bülbül (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yıl önce emekli olup köyüne yerleştiğini, burada ailesiyle stresten uzak bir hayat sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Büyükbaş hayvan besleyerek geçimini sağladığını anlatan Bülbül, hayvanların bakım ve temizliğini yapmak, kontrol etmek için eşiyle günde en az 5 kez ahıra gidip geldiklerini, ancak yaşları ilerlediği için bunda zorlandıklarını dile getirdi.

Artvin'de öğretmen olarak görev yapan oğlunun, hafta sonları köye geldiğini belirten Bülbül, "Bir gün oğluma ahıra her gün gidip gelmekten çok yorulduğumuzu anlatarak çare bulmamız gerektiğini söyledim. Ahıra kamera sistemi kurup hayvanlarımızı evdeki televizyondan takip etme fikri aklımıza geldi" dedi.

Bülbül, ahırın içine kamera koyduğunu, yaklaşık 500 metre kablo çekerek kamerayı evindeki televizyona bağladığını kaydederek, "Yaklaşık 10 yıldır ahırı evimden takip ediyorum. İstediğim zaman, adını 'İnek TV' koyduğum kanalı açıp inek ve danalarımı izliyorum. Hayvanlarımın her türlü hareketini ve sağlık durumlarını, sıcacık evimde çayımı yudumlarken izlemenin keyfini yaşıyorum. Bu sistem sayesinde çok rahat ettik" diye konuştu.

- "Bugüne kadar yaklaşık 20 doğumu televizyondan takip ettim"

Bülbül, sistemin en çok hayvanların hastalık ve özellikle doğum zamanlarında faydasını gördüğüne dikkati çekerek, "Bugüne kadar yaklaşık 20 doğumu televizyondan takip ettim. Hayvanın doğum sancısı tuttuğunu görünce eşimle hemen ahıra gidiyoruz. Erken müdahale etme şansı bulduğumuz ineğimizin sağlıklı doğum yapmasına katkı sağlıyoruz. Bu da bizleri çok mutlu ediyor" ifadesini kullandı.

Bülbül, "Çiçek" adını verdiği bir ineğinin 2 aylık gebe olduğunu, doğuma kadar onu da kamera sistemiyle takip edeceğini söyledi.

Bülbül, 4 torunu olduğunu belirterek, hafta sonları köye gelen torunlarının "İnek TV"yi açmasını istediklerini, çizgi film izlemenin akıllarına bile gelmediğini anlattı.

- "Evimize gelen misafirler şaşırıyor"

Bülbül'ün eşi Elvida Bülbül (63) ise ahıra kamera sisteminin kurulmasının kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, "Ev ile ahır arasında yaklaşık 500 metre mesafe var. Her gün ahıra gidip gelmek ve hayvanların bakımını yapmakta zorlanıyordum. Eşimin kurduğu sistem sayesinde çok rahat ettim. Evden hayvanlarımı takip ediyorum" diye konuştu.

Bülbül, evlerine gelen misafirlerin televizyondan ahırı izlediklerini görünce çok şaşırdıklarını kaydetti.