Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kamu bankalarının tek amacı kâr etmek olmamalı. İnsanların ucuz faizle kredi bulmasının önü açılmalı" şeklindeki çağrısı karşılık buldu.

Kamu bankaları reel sektörün finansman ihtiyacını karşılamak için 'kredi eylem planı' hazırladı. Buna göre bankalar büyüme ve istihdam için daha fazla kredi kullandıracak. Plan ayrıca Doğu ve Güneydoğu'da şubelerin artırılması ve ihracatçılara ucuz kredi verilmesini de içeriyor. Örneğin Ziraat Bankası2015'te 2 bin şubeye ulaşmayı planlıyor. Eylem planına göre bankaların kredi hacmi, teminat kaynağı artırılan Kredi Garanti Fonu ile bu yıl yaklaşık 20 milyar liraya çıkabilecek. Zorda olan ya da işini geliştirmek isteyen yaklaşık 10 bin küçük işletme belirlenerek desteklenecek.

Sabah'ın haberine göre kredi eylem planına göre Ziraat ve Halk Bankası özellikle az gelişen bölgelerde kurulan ya da kurulacak işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıracak. İlk kez işletme kuranlar için mikro finans desteğinin kapsamı genişletilecek. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki işletmelerin kredi talebinde yaşadığı teminat sorununun da çözülmesi kararlaştırıldı. Eylem planında taşınırların da teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller kaldırılıyor. Bir diğer düzenleme de kümelenme, ortaklık faaliyetlerini içeriyor. Buna göre bu tür girişimlerin desteklenmesi amacıyla kredi ve finansman maliyetleri iyileştirilecek. Bankalar, bölgelere özel KOBİ paketleri hazırlarken uygun kredi seçenekleri de sunulacak. Girişimciliği teşvik kredileri çeşitlenecek. Örneğin Halk Bankası, üniversite mezunu olup hiçbir deneyimi olmayan ve iş kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar 36 ay vadeli girişimci kredisi, 75 bin liraya kadar da 48 ay vadeli cesur girişimci kredisi gibi seçenekler sunacak.

İSTİHDAMA DESTEK

Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) da istihdam projelerini düzenlemek ve yeterli desteği sağlamak için yeniden yapılandırılıyor. Enerji, ulaştırma,sağlık gibi stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlar TKB aracılığıyla desteklenecek. İmalat sanayisinde yerli girdi kullanımına dayalı, yüksek katma değerli üretim için de destek yolda.

İŞ ORTAMINA TAM DESTEK

Hazine Müsteşarlığı da yatırım ve iş ortamına destek için bir dizi adım atmaya hazırlanıyor. Hazine destekli kefaletin yanı sıra yararlanacakların kapsamı da genişledi. İmalatçı küçük işletmeler ve kadın girişimcilere yönelik de özel tedbirler alındı. Uzun süredir işsiz olup iş kurmak isteyenlere mikro finans kredisinin limiti artırılıyor. Yılsonuna kadar bu kapsamda yaklaşık 14 milyar liraya yakın kredi kullandırılacak. Teknolojiye yönelik projeler fonlanacak. Kredi sertifikası dev projelerin finansmanında kullanılacak.

Sabah