Ortodoksların Ruhani Lideri Patrik Bartholomeos, çıplak dünyaya gelen herkesin aynı şekilde çıplak gideceğini belirterek, “Türkiye’de ne diyoruz ‘kefenin cebi yok” dedi.
Aziz Voukolos Bayramı dolayısıyla İzmir’e gelen Ortodoksların Ruhani Lideri Patrik Bartholomeos, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yemeğe katıldı. Yemeğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Ortodoks cemaati ve din adamları katıldı. Yemekte konuşma yapan Bartholomeos, din adamları olarak farklılıkları Tanrı’nın bir hikmeti olarak görüp onları sevmek gerektiğine inandıklarını söyleyerek, “İnançlarımızdan bağımsız olarak nasıl çıplak olarak dünyaya geldiysek, aynı şekilde çıplak olarak bu dünyadan ayrılacağız. Türkiye’de ne diyoruz ‘kefenin cebi yok” diye konuştu.
“RAHMETLİ KADDAFİ BENİ ÇADIRINDA KABUL ETTİ”
Patrikhanelerinin dünyada saygı gördüğünü, sadece Hristiyan ülkelerde değil, ziyaret ettikleri Müslüman ülke yöneticileri ve halklarının da kendilerine teveccühte bulunduklarını kaydeden Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dinler arası diyalogu geliştirmek için İslam alemini daha yakından tanımak maksadıyla Azerbaycan, Kazakistan, İran, Libya, Bahreyn, Katar gibi Müslüman ülkeleri resmen ziyaret ettim. İlahiyat fakültelerinde konuşmalar yaptım. Libya’dayken rahmetli Kaddafi beni çadırında kabul etti. Bütün yüksek rütbeli dini liderleri ziyaret ettik. Herkes Hristiyan din adamını büyük sevgi ve dostlukla kabul etti. Yılbaşı münasebetiyle İran Cumhurbaşkanı tebrik kartı yolladı. Bu ilişkilerin insanlığın yararınadır. Patrikhanemizin önceliklerinden bir tanesi dinler arası diyalogdur.”
“TERÖR DİNLE İLİŞKİLENDİRİLMEMELİ”
Konuşmasında son dönemlerde artan terör olaylarına da değinen Bartholomeos, “Şiddet ancak Tanrı’nın lütfettiği aklı yeterinde kullanamayanların başvurduğu bir yöntemdir. Fayda sağlamaz. Bugün dünya ölçeğinde yaşanan terör faaliyetlerinin dinle ilişkilendirilmesini doğru bulmamaktayız. Birilerinin bu eylemleri bu şekilde lanse etme gayretine karşı din adamları olarak müsaade etmemeliyiz. Din tarihte defalarca siyasi ve ekonomik emeller için kullanıldı maalesef. Bugün de aynı olayların tekrarlanmasının önünde din adamları durmalıdır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE-YUNANİSTAN TRAVMALARI AŞILDI”
Tüm toplumların tarihinde travmatik olayların olduğunu belirten Bartholomeos, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ile ilgili de şunları söyledi:
“Türkiye ve Yunanistan arasında geçen 100 yılbaşında yaşananlar da aynı şekilde her iki tarafta travmalara neden olmuş ve bu durum 10 yıllarca her iki ülke politikasını etkilemiştir. Bugün artık bu travmaların aşıldığı görülmekte. Bu da yeni ve sağlıklı bir geleceğin inşasına zemin hazırlamaktadır. Felaketlerden dersler çıkarabilen toplumlar geleceğe umutla bakabilmektedir. Savaşın külleri tazeliğini korurken Büyük Önder Atatürk ile Yunanistan Başbakanı Venizelos arasında 1930’daki yakınlaşma ve ardından imzalanan anlaşmayı hatırlatmak isterim. Bu geleceği, geçmişin ipoteğinde tutmayan komplekssiz yaklaşımın değerli bir örneğidir. Yunanistan’ın yeni Başbakanı Sayın Çipras, verdiği röportajda ‘Türkler ve Yunanlılar arasında müşterek değerler vardır’ dedi. buna canı gönülden katılıyorum.”
Yemekte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Misafirperverliğimizden umarım memnun kalırsınız ve hatamız olduysa da kentin belediye başkanı olarak hepinizden af diliyorum. Bu ziyaretin, tüm dünyaya barış, huzur ve kardeşlik getirmesini diliyorum” dedi.