Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok olmaya başlayan el işçiliği mesleklerden ahşap oymacılığı, Bodrumlu 35 yıllık ahşap oyma ustası Ali İstanköylü ve Halil Eser ile yaşatılmaya devam ediyor.
Ustalardan Halil Eser unutulmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığını yaşatmaya devam ettiklerini belirterek, “Unutulmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığı günümüzde tekrar modernleştirerek evlere dekoratif ürünler ve aynı zamanda kendi istekleri doğrultusunda gravür çalışmaları ile hizmet veriyoruz. Eski oyma kapıların bakımını yapıp uzun yıllar sağlam kalmasını sağlıyoruz. Ayrıca geçmişten günümüze esintiler kattığımız yatak odası, masa, sandalye ve aynalık gibi daha bir çok ürünü ahşap oymacılık yöntemini kullanarak imal ediyoruz” dedi.
“HERKESİ ATÖLYEMİZE DAVET EDİYORUM”
45 yaşında ve 35 yıldır ahşap oymacılığı ile uğraşan Ali İstanköylü, kurdukları yeni atölyelerinde herkesi ahşap oymacılık yapmaya davet ettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Çocukluğumda yapmaya başladığım bu işi hala devam ettiriyorum. Günümüzde bu işi yapan yok denecek kadar az. İnsanlar artık hazır malzemeler alıyorlar, ama bizim el emeğimizden çıkan ürünleri isteyenler de az değil. Bu işi yapma sebeplerimden birisi de çok zevkli olması. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum ve bu işi öğrenmek isteyenleri de atölyemize davet ediyorum. Atölyemize gelip hobby olarak birşeyler yapıp kendilerine farklı ürünler çıkartabilirler”
Tarihi Bodrum kapılarını yeniden hayata döndüren İstanköylü ve Eser ayrıca tekne zincirinden de bir çok dekoratif ürün yapıyor. 16’lık tekne zincirini kaynak yöntemiyle masa, sandalye ve istek üzerine bir çok dekoratif ürün yapan ustalar ayrıca tekneler içinde oymacılık yöntemiyle isim yazma başta olmak üzere bir çok tasarım uygulaması gerçekleştiriyorlar.