İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale içindeki mescit ve sarnıçın restorasyonu için çalışma başlattı.
İzmir'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaşanan protokol krizden sonra başta Agora, Kadifekale Antik Tiyatrosu, Yeşilova Höyüğü gibi kent içindeki birçok antik alanda kazı çalışmaları aylardır dururken, Büyük İskender'in yaptırdığı Kadifekale surlarının ayakta kalan kısımlarını restore ederek burçlarını onaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kale içindeki mescit ve sarnıcın restorasyonu için çalışma başlattı. Restorasyonun 300 günde bitilmesi planlandı.
SEYAHATNAME'DE GEÇİYOR
Kadifekale mescidi, ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de yer alıyor. Seyahatnamede mescit ile ilgili olarak Miladi 1308 tarihi veriliyor ve İzmir Kadısı 'Ahmed oğlu İlyas' tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Yapılan kazı çalışmalarında ulaşılan temel duvarı izleri ve kısmen duvar izleri ile kaynakların verdiği bilgiler doğrultusunda, mescidin Kadifekale'de 14'üncü Yüzyıl başlarında inşa edilmiş ilk cami olduğu ifade ediliyor.
Kenti ziyaret eden pek çok seyyahın ve araştırmacının eserlerinde bahsedilen Kadifekale'deki sarnıç antik dönem su mühendisliği hakkında elde edilecek bilgiler ve dönemin arkeolojisi açısından ayrı bir önem taşıyor. 20 dörtgen planlı fil ayak ve 15 payanda tarafından taşınan kemerli ve tonozlu üst örtüye sahip sarnıç, andezit ana kayaya oyularak inşa edilmiş. Beden duvarlarındaki malzeme, teknik ve yazılı kaynaklar, sarnıcın 1221/1254 yılları arasında İzmir'de hüküm sürmüş Laskarid Hanedan'ından John III Doukas Vatatzes döneminde yapıldığını ortaya koyuyor.

FOTOĞRAFLI