Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, çözüm süreciyle bölgede yaşanan huzur ortamının adeta bahar havası oluşturduğunu belirterek, “2013 yılında ilimizi ziyaret eden turist sayısı 611 bin 22 iken, bu sayı 2014 yılında 847 bin 375’e yükselmiştir” dedi.
2014 yılı turizm istatistikleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, turizm sayesinde insanların hem diğer ülkelerde hem kendi ülkelerinde yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin, hem de geçmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kültürel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı açılardan bakabildiklerini söyledi. Aktuğ, “Kültürel miras bakımından zengin olan ve birçok medeniyetin beşiği olan ilimiz, bugüne kadar hak ettiği ziyaretçi sayısını bulamamıştır. Bölgemizi ziyaret etmek isteyen ziyaretçilere engel teşkil eden güvenlik problemleri uzun yıllar devam etmiş, ulusal ve uluslararası basında kamuoyu oluşturduğu için bölge nezdinde ilimiz de bu kötü imajdan nasibini almıştır” dedi.
“ÇÖZÜM SÜRECİ TURİZME DE OLUMLU ETKİSİNİ HİSSETTİRDİ”
2013 yılının başlarında başlatılan çözüm süreciyle bölgede yaşanan huzur ortamının adeta bahar havası oluşturarak tüm alanlarda olduğu gibi özellikle turizm alanında da olumlu etkisini hissettirdiğini dile getiren Aktuğ, “Oluşan siyasi istikrar ortamında artan yatırımlar, ilimizin marka kent olma yolunda büyük bir aşama kaydetmesinde etkili olmuştur. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak da ilimizin kültür ve turizmine ivme kazandırmak için daha çok çalışma yapmasına vesile olmuştur. Mevcut turizm potansiyeli bilinciyle hareket ederek yapmış olduğumuz etkin tanıtım çalışmaları neticesinde ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı her yıl bir önceki yıla göre artış sağlamıştır. 2013 yılında ilimizi ziyaret eden turist sayısı 611 bin 22 iken, bu sayı 2014 yılında 847 bin 375’e yükselmiştir. Bu artışlar istediğimiz oranda olmasa bile yıldan yıla artan bir seyir izlemesi bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Gerek tarihi ve doğal yapı zenginliği, gerek mevcut turizm alt yapısıyla çok daha fazla turist almamız gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
KENTİ EN ÇOK İRANLILAR ZİYARET EDİYOR
Van’ı ziyaret eden yabancı turist sayısında birinci sırayı İranlı turistlerin aldığını ifade eden Muzaffer Aktuğ, “İranlı turistlerin bir kısmı tatil için Van’ı tercih ederken, önemli bir kısmı ilimizi transit geçiş noktası olarak görmektedir. İranlılar, ilimiz üzerinden Antalya, İzmir ve İstanbul gibi turizm merkezlerine gitmektedirler. İranlı turistleri ilimizde tutmak ve Van turizmine olan katkılarını daha fazla artırmak için özel sektörün konuyla ilgili hassasiyet göstermesi gerekmektedir. İl Kültür Turizm Müdürlüğü olarak bu çözüm sürecinin oluşturduğu olumlu havadan faydalanarak arzu edilen turist sayısına ulaşmak için doğal değerlerimizin tanıtımını ulusal ve uluslararası fuarlarla en iyi şekilde yapıp, meraklılarına ulaştırmaya devam edeceğiz. Geçmiş yıllarda ilimizin markalarından olan Van kahvaltısını halkımızın desteğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini sağlayıp, dünya çapında Van’ımızın adını duyurduysak yine turizm işletmeleri, Van esnafı ve Van halkının bir şekilde pay aldığı ve olumlu etkilendiği turizm sektörünün hak ettiği yere gelmesi için daha büyük çaba içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.