22 Akdeniz ülkesinde aynı anda gerçekleşecek olan “Haydi yapalım Çevre Temizlik Hareketi"ne bu yıl Ortaca’da katılıyor.
2008 yılında Estonya’da başlayan ve 22 Akdeniz ülkesi ile organize edilen “Let’s Do It” Çevre Temizlik Hareketi 9 Mayıs cumartesi günü saat 09:30 da aynı anda başlayıp 13:00da aynı anda son bulacak ve hareketin Türkiye ayağında, çok sayıda gönüllü katılımcı Yunanistan sınırından Suriye sınırına yani Edirne kıyılarından, Hatay kıyılarına kadar sualtı ve kıyılar dâhil olmak üzere Akdeniz’i 3,5 saatte temizleyecek.
Ortaca’nın da Ortaca Kent Konseyi çatısı altında katılacağı etkinliğe çok sayıda gönüllünün katılması bekleniyor. Ortaca Kent konseyi Genel Sekreteri Nilgün Şahin, yaptığı açıklamada; “Biz gönüllüler olarak 3 Kıta’da bulunan ve tek bir deniz, Akdeniz etrafında yaşayan 22 ülkenin Akdeniz’i 1 günde temizlemeyi amaçlayan bir hareketiz. Bu programa Ortaca Kent Konseyi Turizm ve Çevre Çalışma Grubu olarak destek veriyoruz. Bir aylık hazırlık aşaması neticesinde 9 Mayıs 2015 Cumartesi, saat 09.30’da başlayacak olan etkinliğimiz 13.00’da son bulacak. Dünyanın en büyük iç denizi özelliği taşıyan Akdeniz 46.000 km’lik kıyı şeridiyle Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlamaktadır. Dünyada, yaklaşık 100 milyon ton atık bulunduğu düşünülüyor. Bu sadece estetik bir sorun değil; aynı zamanda sağlık, doğal hayat, dayanışma ve sorumlulukla alakalı bir durum. Sadece bir günde kapımızın önünü süpürerek, dünyayı temizleyebileceğimize inanıyoruz” dedi.
Lets Do It Akdeniz Muğla İl Sorumlusu Yağmur Aydoğan ise, “Akdeniz yüzyıllardır insan medeniyetinin pek de şirin olmayan işgali altında.Birleşmiş Milletler Çevre Programı- Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) tarafından hazırlanan Akdeniz Deniz ve Kıyı Durum Raporu’nda Akdeniz’in barındırdığı türlerin yüzde 30’u sadece kendine özgü olan ve 21 ülkenin kıyısı bulunan Akdeniz’in biyolojik çeşitliliği tehlike altında bulunduğu belirtiliyor. ’’İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artması istilacı türleri de artırıyor. Akdeniz üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Ayrıca kıyı yerleşimlerinin yüzde 37’sinde kanalizasyon arıtılmadan denize deşarj ediliyor, atık su arıtım tesislerinin yüzde 18’i ise yetersiz. Ayrıca dünya deniz trafiğinin yüzde 15’i Akdeniz’de gerçekleşiyor ve kazalardan kaynaklı petrol kirliliği artıyor. Öte yandan sadece çöp toplamıyoruz, Akdeniz’i temizlerken; her yaştan insanın ortak paydada buluşmasını, en önemlisi geleceğimizin mirasçısı olan küçük dostlarımıza çevre bilincini vermeyi amaçlıyoruz. Gönüllü bir hareketle herkesi Akdeniz’imizin etrafında toparlamayı amaçlıyoruz. Hepimizin barınabileceği bir Akdeniz için; 9 Mayıs 2015’te bu gönüllü harekette herkese yer var. Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde yaşayan her yaştan Akdeniz gönüllüsüne katılmak ve bilgi almak için Ortaca Kent Konseyi’ne başvurabilir"dedi.