Bursa’da garibanların yüzü Somuncu Baba Vakfı ile gülüyor. Şehirde ihtiyaç sahibi herkese kapısını açan Somuncu Baba Vakfı, bir ekmek fırını, üç aşevi ve dört Kur’an-ı kerim kursu, 5 öğrenci yurdu, bir tarihi dergahı ile hem yoksulları doyuruyor, hem de hafız yetiştiriyor. Öğrenci yurtlarında 600 talebe ile pırıl pırıl yeni bir nesil yetiştiriliyor. Kestel ilçesinde faliyet gösteren fırında her gün 4 bin 500 ekmek pişiriliyor. Büyük ekmekler ihtiyaç sahiplerine şehrin 25 değişik noktasında dağıtılıyor.
Somuncu Baba Vakfı Müdürü Önder Gündüz, şehirdeki hayırseverlerin yardımlarını direk olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını söyledi. Bursalı hayırseverlerin zekat ve hayırlarını gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırma gayretinde olduklarını belirten Gündüz, "Vakfımızın ihtiyaç sahiplerini belirlemede çok titiz davrandığı bir komisyonu var. Bu komisyonun kararına göre gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz" dedi.
Yeşil Camii karşısındaki Sultan Çelebi Mehmet Han’ın inşa ettirdiği imarette her gün 150’si Suriyeli olmak üzere 230 aileye üç öğünlük yemek ve ekmek servis ediliyor. Vakıflar tarafından Somuncu Baba Vakfı’na tahsis edilen tarihi imaret hem kuruluş maksadına uygun hizmet veriyor, hem de Yıldırım ilçesindeki ihtiyaç sahiplerinin karınlarını doyuruyor. 40 kişilik bir ekiple kar, yağmur demeden hizmetlerine devam eden Somucu Baba Vakfı, yaptıkları hizmetlerle şehrin garibanlarının gönlünde taht kuruyor.
Hayırseverler de "bir elin verdiğini diğer el bilmesin" dercesine, gizli kahramanlar gibi vakfın maddi ihtiyaçlarına yetişiyor. Suriye’den Türkiye’ye göç etmek mecburiyetinde kalan Müslümanlar, Bursa’da kendilerine sağlanan imkanlara binlerce şükrediyor. Her gün imarete dedesi ile birlikte yemek almaya gelen Şerif Artıç İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Yemin Harrat, Türkçe’yi çok güzel konuşuyor. Okulda hiçbir sıkıntı çekmediğini, güzel arkadaşlıklar kurduğunu anlatan küçük Yemin, 3 kardeşinden 2’sinin daha okulda Türkçe öğrenmeye başladıklarını belirtti. Somuncu Baba Vakfı’nın yemeklerini beğendiğini ve Bursa’da olmakta mutluluk duyduğunu belirten Yemin Harrat, kar tatilinde dedesi ile geldiği Yeşil İmareti Aşevevi’nde İHA vasıtasıyla şehirdeki hayırseverlere teşekkürlerini iletti.
Somuncu Vakfı Başkan Yardımcısı Kamil İğrek, Bursa’da Peygamber Efendimiz dönemindeki ensar-muhacir dayanışmasını yaşatma gayretinde olduklarına dikkat çekerek, "Hizmetlerimiz Bursalı hayırseverlerin artan desteği ile her yıl büyümeye devam ediyor. Bu arada şehre hicret etmek durumunda kalan Müslümanlar da, vakfımız aracılığı ile Bursalıların yaptığı yardımlar sayesinde bu şehirde yeni bir hayata tutunuyor. Allah kimseyi vatanından ayrılmak mecburiyetinde bırakmasın" dedi.
Somuncu Baba Vakfı, Tahtakale Mahallesi’ndeki Eskici Mehmet Dede Aşevi’nde günde 160 aileye yemek veriyor. İvazpaşa’daki tarihi Üftade Dergahı’na da yemek götürülüp dağıtılıyor. Emirsultan’daki aşevinde de günde 100 aile yemek alıyor. Ayrıca Yeşil’deki imarethanedeki gıda bankasından her ay 500 ihtiyaç sahibine muhtarlıktan aldıkları belgelerle kuru erzak veriliyor. İhtiyaç duydukları malzemeleri alan aileler, ayda bir imarete geliyor. Market gibi ihtiyaç sahiplerinin alışveriş yaptığı gıda bankasında kış aylarında bot ve giyecek de dağıtılıyor.
Somuncu Baba Vakfı’na yardım etmek isteyenler Vakıfbank Uluyol Şubesi TR 0001 5001 5800 7268 110454 numaralı hesaba nakdi, aşevlerine de ayni yardım yapabilir. www.sbv.org.tr adresinden teferruatlı bilgi alınabilir.