Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.
52. Meslek Komitesi’nin toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komitesi üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Öztürk, “Motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı yapan sektörümüz Konya’mız için çok önemli bir sektördür. Şehrimizin ihracatında çok önemli bir paya sahip. Konya’nın; motorlu taşıt aksamları sektöründe 2013 yılında Almanya’ya 30 milyon dolar, Irak’a 25 milyon dolar, İngiltere’ye 20 milyon dolar, Rusya’ya 18 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Toplamda bu sektörde 235 milyon dolarlık bir ihracat yaptık. Konya’nın toplam ihracatının altıda birini karşılıyor. İhracatımızı da ikinci sırada yer alan otomotiv sektörümüz bir yandan ihracatın lokomotifi olurken bir yandan da Konya’nın dünyaya tanıtımında önemli bir görev üstleniyor. Sektör temsilcilerimiz ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlarken beraberinde şehrin dinamiklerinin, şehrin kültürünün geniş bir çerçevede tanıtımını sağlıyorlar. Bu açıdan sektörümüzün, işletmelerimizin gelişimini Konya adına son derece önemli buluyoruz. Oda olarak da sektörümüze farklı pazarlar kazandırmak için yüz yüze ikili iş görüşmeleri organizasyonu planlıyoruz. Suriye ve Irak krizlerinin etkilerini gidermek için güçlü olduğumuz sektörleri gelişen pazarlara yönlendiriyoruz. Önümüzdeki Mart ayında otomotiv yedek parça sektörümüze yönelik Cezayir ve Fas’ta B2B organizasyonu düzenleyeceğiz. Otomotiv yedek parça sektörümüzün gelişimi için bir diğer çalışma olarak da 2016 yılından itibaren uluslararası fuar alanımızda fuar organizasyonu düzenlemeyi planlıyoruz. Konya’nın şu an için marka haline gelen tarım fuarı bulunmaktadır. Bu fuar Avrupa ve Asya’nın en büyük tarım fuarı organizasyonu olarak kabul edilmektedir. Makine fuarımızı da 2015’te 5 holde 2016’da da 6 holde yaparak makine sektörünün en büyük fuarları arasına sokmayı hedefliyoruz. Tarım ve makine fuarlarımız sektörlere, işletmelerimize büyük bir katkı sağladı. Otomotiv sektöründe fuar düzenleyerek sektörün büyüklüğünü artırmamaız gerekmektedir. Sektördeki firmaların özellikle İstanbul olmak üzere farklı şehirlerde katıldıkları fuarların etkisi sınırlı olmaktadır. İstanbul’da düzenlenen fuarlar artan maliyetler, ulaşım ve konaklama sorunları dolayısıyla cazibesini yitirmiştir. Konya’da düzenlenecek bir fuar Konyalı firmalara her açıdan avantaj getirecektir. Sizlerin katkılarıyla otomotiv sanayi fuarını da marka fuarlarımzı arasına katmaya çalışacağız. Konya sektörde büyük bir potansiyele sahip. Bu avantajımızı el birliğiyle değerlendireceğiz” dedi.
KTO’nun danışmanlık hizmeti konusunda bilgi veren Başkan Öztürk, “İş ve çalışma hayatını yakından ilgilendiren kanunlarda son dönemde önemli değişiklikler meydana geldi. Gerçekleşen kanun ve mevzuat değişikliklerinden yeterince bilgi sahibi olmaları amacıyla üyelerimize yönelik ‘üye danışmanlığı’ hizmeti vermekteyiz. Oda üyelerimiz sorularını internet yoluyla veya yüz yüze danışmanlarına iletebilmektedir. Türk Ticaret Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Vergi Hukuku konularında iki yıldır üyelerimize hizmet vermekteyiz. Son dönemde meydana gelen ölümlü iş kazalarındaki artış hükümetimizin bu konuda daha ciddi tedbir almasına sebep olmuştur. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Paketi’ konusunda üyelerimizin bilgi sahibi olması amacıyla çeşitli organizasyonlar düzenleyeceğiz” diye konuştu.
52. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Hıfsı Soydemir de, “Sektörün yüksek katma değer üreten bir sektör olması için teknoloji üretimine ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bu açıdan dünyadaki glişmeleri takip edeceğiz. KTO’nun farklı ülkelerde düzenlediği organizasyonlar bu açıdan son derece faydalıdır. Oda’nın ayrıca Konya’da düzenlemeyi planladığı uluslararası fuar için komite olarak gereken desteği vereceğiz. Bu yönde üyelerimiz her türlü katkıyı sağlayacaktır. Toplantıyı düzenleyerek bizleri bir araya getiren Oda yönetimine üyelerimiz adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından söz alan katılımcılar sektörlerindeki sorunlarını dile getirerek görüş ve önerilerini iletti.