AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, ayakkabıcılık mesleğinin kaybolmaması ve ara eleman yetiştirilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek, Manisa’da meslek liselerinde ayakkabıcılık bölümü açılması konusunda öneride bulundu.
Manisa Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinliklerine katılan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, kutlamanın ardından Manisa Ayakkabıcılar Sitesi esnafını ziyaret etti. Yurt dışından gelen ithal ayakkabılarda yüzde 50 vergi koyduklarını kaydeden Özdağ, “Şayet bir firma Türkiye’ye ayakkabıyı 10 liraya getiriyorsa 5 lira da vergi verecek ve 15 liraya getirmiş olacak. Böylelikle yurt dışından ithal ayakkabı Türkiye’ye daha az girmiş olacak. Bizim kendi ayakkabıcılarımız ise ülkemizde ürettikleri ayakkabıları daha çok satma imkanına sahip olacaklar.” dedi. Yerli sanayiye çok önem verdiklerini ve daha çok arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Özdağ, “Manisa ilimiz ayakkabıcılık sektöründe söz sahibi olan illerimizden bir tanesi. Afrika ülkelerine, Arap dünyasına, balkanlara ülkemizde üretilen ayakkabılar ihraç ediliyor. Çok ünlü firmalara fason olarak ayakkabı üretiyoruz. İthal ayakkabılara yüzde 50 vergi koymamızdan dolayı 10 ay içerisinde 1 trilyon lira Türkiye’de kaldı. Ayakkabıcılar sitesinde görüştüğümüz işyeri sahipleri yüzde 50 vergi koymadan önce ithal edilen stoktaki ayakkabıların erimesinden sonra bu uygulamanın faydasının daha net görüleceğini belirttiler. İşçi kardeşlerimizin ‘6 ay çalışıyoruz 3 yatıyoruz’ şeklinde dile getirdiği sıkıntılar böylelikle minimum seviyelere düşecek. İşçi kardeşlerimiz daha çok çalışarak huzur içerisinde evlerine ekmek götürmenin bahtiyarlığını yaşayacaklar.” diye konuştu.
“ORTA TEKNOLOJİDEN YÜKSEK TEKNOLOJİYE GEÇİYORUZ”
Büyük ve küçük ölçekli sanayiye teşvik verdiklerini belirten Özdağ, konuşmasına şöyle devam etti: “AK Parti iktidarıyla birlikte sanayi sürekli değişim, gelişim ve dönüşüm içine girdi. 13 yılda Türkiye düşük teknoloji seviyesinden orta teknoloji seviyesine tırmandı. Önümüzdeki 10 yılda ise yüksek teknolojiye geçiş yapacağız. Sanayi kuruluşlarına ve esnafımıza sağlanan kolaylıklarla Manisa sanayisi ve iş dünyası büyümede hız kazandı. Manisa merkezde 6. bölge organize sanayi bölgesi yakında tamamlanacak. Bunun yanı sıra Salihli, Akhisar, Soma, Turgutlu, Kula, Demirci ilçelerimizde yeni organize sanayi bölgeleri kurduk. Akhisar ilçemizde ise zeytin ve zeytinyağı üzerine ihtisas organize sanayi bölgesini kurduk. Sanayi yol haritası, sektörel strateji belgeleri, geri dönüşüm stratejisi, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve KOBİ destekleri başta olmak üzere birçok alanda yenilikçi politikalar ürettik. KOSGEB aracılığıyla 6 bin 857 KOBİ ve girişimciye 37,8 milyon lira hibe desteği ile 204,2 milyon lira kredi hacmi oluşturuldu. Manisa 4 ve 5. teşvik bölgesinde. Bu bölge organize sanayi bölgesi olduğu için 4. teşvik bölgesi olmanın avantajından yararlanacak. Bu nedenle esnafımızı teşviklerden yararlanmaya davet ediyorum. Avrupa ülkeleri küçülürken Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Yapacak daha çok işimiz var. Elbette ki işçi kardeşlerimizin bazı problemleri var. Bunları giderecek olan da AK Parti iktidarıdır. Ben vatandaşlarımdan aldığım talepleri ve problemleri Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak Manisa’yı daha huzurlu, daha zengin daha yaşanılabilir modern bir kent yapacağız”
AYAKKABICILIK BÖLÜMÜ AÇILSIN ÖNERİSİ
Ayakkabıcı esnafının ara eleman bulmada sıkıntı yaşadıklarıyla ilgili sorun ve talebin tarafına ulaştığını ifade eden Özdağ, “AK Parti iktidarlarından önceki dönemlerde katsayı adaletsizliğinden dolayı ara eleman sıkıntısı çok daha yüksek seviyelerdeydi. Katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırdık. Bundan sonraki süreçte meslek lisesi ve imam hatip lisesi öğrencileri diğer liselerdeki öğrencilerle eşit seviyede eğitimlerine devam edecekler. Manisa’da devletimizin açtığı meslek liselerimiz var. Bir tane de Manisa Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin açtığı meslek lisesi var. Bu okulumuzda 950 çocuğumuz tam burslu okuyor. Gelecek yıl bir okul daha açarak 950 çocuğu da orada okutacaklar. Konuyu esnaflarımızla görüştüm. Manisa’da sadece kız meslek lisesinde ayakkabıcılık bölümü olduğunu tarafımı ilettiler. Ayakkabıcıların bilindiği üzere bir odası mevcut. Ayakkabıcılar Odası ayakkabıcılar bölümünün açılması yönünde bir teklif sunarsa bunun takipçisi olacağımı ve böyle bir bölüm açtırmaya gayret göstereceğimi ifade ediyorum. Böylelikle ara eleman problemi kalmamış olur. Bilindiği üzere 4+4+4 eğitim sisteminde 4. sınıftayken staj yapılıyor. Bununla ilgili ‘3. sınıfta da staj yapılsın’ şeklinde bir çalışmamız var. Böylelikle 3. ve 4. sınıfta okurken çocuklarımız yarım gün okulda olsunlar yarım gün de pratikte ayakkabıcılık mesleğini ve diğer meslekleri öğrensinler istiyoruz. Teori pratikle birleşsin. Ben bu vesileyle Ayakkabıcılar Odası yönetimini talep ve sorunların içinde yer aldığı bir rapor hazırlamaya davet ediyorum. Bize gelecek olan raporu ilgili yerlere taşımaya hazırız, gereği mutlaka yapılacak.” şeklinde konuştu.