Birleşmiş Milletler’in (BM) 2015 yılını toprak yılı olarak ilan etmesi dolayısıyla Şanlıurfa Ziraat Odası ev sahipliğinde ‘Toprakta Tuzlulaşma’ konulu konferans Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Çullu tarafından gerçekleştirildi.
GAP idaresinin katkıları ile de verilen konferansta toprağın bilinçli sulanarak korunması gerektiğine dikkat çekildi. Çok sayıda çiftçinin, ziraat mühendisinin ve tarım ile ilgili kurumun temsilcisinin katıldığı konferansta Prof. Dr. Çullu, 2010 verilerine göre ülke genelinde 50 bin, Şanlıurfa’da ise 18 bin hektarlık alanın çoraklaştığını belirterek, son 5 yıl içerisinde yapılan çalışmalarla bu oranında yüzde 30 oranında azaldığını kaydetti. Çullu, özellikle geçmişte sulamaya açılan Harran Ovası’nda yaşanan çoraklaşmanın 90 bin dönüm arazisi ile önümüzdeki aylarda sulamaya açılacak Suruç Ovasında da yaşanmaması için devam eden eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Çullu, “Gerek GAP İdaresi, STK’lar gerekse farklı üniversiteler ile yürüttüğümüz çalışmalar ve projeler kapsamında suyun toprakla buluşması esnasında ve sonraki süreçte çiftçinin nasıl bir yöntem uygulaması gerektiği konusunda yaptığımız araştırmaları ve verileri ortaya koyarak bilinç oluşmasına katkı sunuyoruz” dedi.
Toprakta tuzlulaşma konulu konferansa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile müdürlüğe bağlı, Koordinasyon ve Tarım Verileri Şube Müdürü Sait Güneş, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, GAP İdaresi yetkilileri, Şanlıurfa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Başkanı Ali Kaya katıldı.