Bu yıl 14.’sü gerçekleştirilecek Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde geri sayım sürüyor. Festival Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Aşkın Günay, bu yıl batı müziği seyircisi ile Türk müziği seyircisini buluşturacak çok önemli etkinliklerin yer alacağı festivali Mersinlilerin kucaklayacağını ve festivalle halkın bütünleşeceğini umut ettiklerini söyledi.
14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl 28 Nisan-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Ücretsiz etkinliklerin yarın başlayacağı ve dünyaca ünlü sanatçılarla balenin dünya yıldızlarını izleyicilerle buluşturacak festivalin tanıtımı için Festival Yürütme Kurulu üyeleri, üstü açık otobüsle şehir turu attı. Bu yıl ilk defa festivalde yer alacak Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın da eşlik ettiği şehir turu, İsmet İnönü Bulvarı Cumhuriyet Meydanı önünden başladı. Şehir turu boyunca, üstü açık otobüsten Mersinlilere, festivale katılacak sanatçıların eserleri ile müzik ziyafeti verildi.
14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Aşkın Günay, şehir turu öncesinde İHA muhabirine açıklama yaptı. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin 14.’sünün daha farklı görüntülerle sahne alacağını belirten Günay, festival açılış konserini 30 Nisan’da İstanbul Senfonisi ile yapacaklarını bildirdi. Konserde, Fazıl Say’ın eserinin ilk defa Mersinlilerle buluşacağını ve şefliğini İbrahim Yazıcı’nın yapacağını kaydeden Günay, “Daha sonra klasik batı müziği hayranlarının vazgeçemeyeceği konserlerden birisi olacak, Die Wiener Strauss Company sahne alacak. Konserde Mozart ve Strauss’un eserleri seslendirilecek. Viyana’dan gelen bu grup da yine festivalin önemli konserlerinden birisi olarak gösteriliyor. Yine önemli konserlerden biri de Paganini. Klasik batı müziğine yeni bir soluk getiren ünlü İtalyan keman virtüözü Paganini’nin eserleri, onun ruhuyla 4 keman virtüözümüzün eğlenceli sunumuyla burada sahne alacak. Ayrıca, İtalya’dan gelecek ve 4 sopranodan oluşan Le DIV4S da festivale renk katacak. Bunlar festivalin başlıca önemli konserleri olacak” dedi.
Festivalde ayrıca Uzakdoğu’dan Anadolu’ya Esintiler’de, dünyaca ünlü kanun virtüözü ve bestekar Göksel Baktagir ile Japon Koto sanatçısı Atsuko Suetomi ve neyzen Eyüp Hamiş’in, Uzakdoğu ile Anadolu tınılarını birleştireceklerini aktaran Günay, “Dünyanın Yerel Müziği konserinde de uluslararası kanun sanatçımız Ahmet Baran ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası baş kemancısı Erkin Onay, dünyanın yerel müziğini Mersinliler için çalacak” diye konuştu.
“BATI MÜZİĞİ SEYİRCİSİ İLE TÜRK MÜZİĞİ SEYİRCİSİNİ BULUŞTURACAĞIZ”
Festivalde, batı müziği seyircisi ile Türk müziği seyircisini buluşturacak çok önemli etkinliklerin de yer alacağını dile getiren Günay, “Batı müziği seyircisi ile Türk müziği seyircisini buluşturacağız. Bu yılki festivalin önemli odak noktalarından birisi bu. Bunun yanı sıra ücretsiz etkinliklerimiz de olacak. Ücretsiz etkinliklerimizde bu yıl ilk defa Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası sahne alacak ve Kent Orkestrası’na ünlü tenor Hakan Aysev solist olarak katılacak. Ünlü sanatçı Kubat da Folkrorama ile yine Anadolu’dan gelen esintileri seslendirecek” ifadelerini kullandı.
Festival Yürütme Kurulu olarak, özellikle Mersin’in yurt dışına tanıtımında önemli bir festival olan, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ni bu yıl çok önemsediklerinin altını çizen Günay, şunları söyledi: “İnşallah Mersin’in tanıtımını bu yıl çok daha iyi şekilde yapacağımızı ümit ediyoruz. Onun için buradayız. Az sonra Mersin’e bu festivalin tanıtımıyla ilgili Kent Orkestrası ve Festival Yürütme Kurulu üyelerimizle şehir turu atacağız. Mersinlilerin de bu yılki festivali kucaklayacağını ve festivalle halkın bütünleşeceğini umut ediyoruz. Bu yıl festivale Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da önemli bir katkıda bulundu. Bunun yanı sıra merkez ilçe belediyeleri, odalarımız ve tüm şehir bileşenleriyle inşallah bu yıl festivalimizi kucaklayarak daha ilerilere taşımaya çalışacağız.”