Çeşitli resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Başkurdistan’ın başkenti Ufa’da bulunan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve beraberindeki heyet, Eğitimden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Alfis Gayazov ve Kültür Bakanı Amina Şafikova’yı makamlarında ziyaret etti.
Vali Tuna ve beraberindeki heyet, ilk olarak Eğitimden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Gayazov’u ziyaret etti. Türk heyetini Başkurdistan’da görmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başbakan Yardımcısı Gayazov, 2013 yılında Kültür başkentliği yapan Eskişehir’i yakından tanıdıklarını belirtti.
Ziyaret esnasında duyguların dile getiren Başbakan Yardımcısı Gayazov, Başkurdıstan’daki eğitim faaliyetlerinden kısa bilgiler verdi. Gayazov, 4 bin 600 okulda toplam 800 bin öğrencinin okuduğunu söyledi. Sanayide olduğu gibi Türkiye ile eğitim alanında da işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Başbakan Yardımcısı Gayazov, Eskişehir’in de eğitim alanında çok başarılı bir il olduğunu ifade etti. Başbakan Yardımcısı Gayazov, Eskişehir ile sanayi, ticaret, kültürel, ekonomik ve eğitim alanlarda işbirliği yapmak istediklerini ve bu yönde atılacak adımlarda her türlü işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Ziyareti kabulden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Tuna ise, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde, Türk dünyasını temsil eden ülkeler arasında “Kardeş Okul” projesi başlattıklarını anlattı. Bu proje kapsamında kardeşlik ilişkilerinin daha çok geliştirileceğine inandıklarını vurgulayan Vali Tuna, Eskişehir’de ulusal ve uluslararası 400’e yakın faaliyet yapıldığını anlattı.
Vali Tuna, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kültür başkentliği yaptığımız süreç içerisinde, Türk dünyasını teşkil eden 300 milyona yakın insanımızı bir araya getirmeye çalıştık. Yaptığımız ulusal ve uluslararası faaliyetlerle uzak yerleri yakın ettik. Türk dünyasını teşkil eden ülkeler arasında dostluk ilişkilerinin daha çok geliştirilmesi, ortak kültürlerin, gelenek ve göreneklerin ortaya çıkarılması bizim için çok önemliydi. Başkurdistan’da gerçekleştirmiş olduğumuz birçok etkinlikte bizlerin sevincine ortak oldu.”
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Gayazov ve Vali Tuna, günün anısına birbirlerine çeşitli hediyeler verdi. Ziyaretin sonunda Vali Tuna, göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı Başbakan Yardımcısı Gayazov’a ve heyetine teşekkür etti.
Vali Tuna ve beraberindeki heyet, daha sonra Kültür Bakanı Amina Şafikova’yı makamında ziyaret etti.
Nazik ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren, Bakan Şafikova, 2013 yılında kültür başkentliği yapan Eskişehir’in bu misyonu başarıyla tamamladığını söyledi. Sanat ve kültür alanında Eskişehir’le işbirliğine hazır olduklarını aktaran Bakan Şafikova, tüm Eskişehirlileri Haziran ayında başkent Ufa’da yapılacak olan “Ber Demlek” festivaline davet etti.
Kültür Bakanlığı ziyaretinin ardından Vali Tuna ve beraberindeki heyet, Avrasya Yazarlar Birliği ve TÜRKSOY tarafından ortaklaşa düzenlenen “Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması Ufa Etabı Ödül Töreni” ne katıldı.