Çekirdeksiz, dayanıklı ve lezzetli oluşu nedeniyle dünyanın ağız tadını değiştirmeye aday patentli narenciye çeşidi olan Tango mandalina, Adana’da çiftçilere tanıtıldı. Geç hasat edilmesi, ekim alanlarının sınırlı tutulması ve dünya genelinde talep görmesi nedeniyle “dalda kalmama garantisi” taşıyan Tango mandalinanın narenciye üreticisinin gözdesi olması bekleniyor.
Eurosemillas SA&Future Fruit Türkiye ortaklığıyla ülkemize getirilen UCR patentli narenciye çeşidi Tango mandalinanın tanıtımı için Adana Çiftçiler Birliği’nce Sheraton Otel’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıda İspanyol Eurosemillas şirketinin Uluslararası Narenciye Programı Başkanı Jose Pellicer (Pepe) ve California Botanik ve Bitki Bilimleri Üniversitesi’nden Timothy Williams, Tango mandalina ile ilgili bilgiler aktardı. Tango çeşidi mandalinanın çekirdeksiz olduğunu ve çok çekirdekli çeşitlerin yanında dikimi yapıldığında bile çekirdeklenmediğini dile getiren Timothy Williams, “Tango mandalina yanına en çekirdekli mandalina olan W. Murcott ile birlikte dikilse bile hiçbir çekirdeklenme olmuyor. En fazla iki meyvede toplam bir çekirdek tespit edilmiştir ki, bu durum uluslararası literatürde ‘çekirdeksiz’ sınıfına girmektedir. Yeni meyve çeşitleri üretiyoruz. Çapraz döllenmenin olduğu bahçelerde DaisySL adlı ürünü geliştiriyoruz ve onda da çok verimli sonuçlar elde ettik. Bu üründe de yine çekirdek yok. Zaten piyasa da bunu istiyor” dedi.
120 KİLO MEYVE VERİYOR
Williams, “Tango, ağırlığı 90 gram ve büyümesi çok hızlı olan bir mandalina çeşidi. 7 yaşına kadar budamayı bırakmazsanız ağaç başına 120 kilogram meyve verebiliyor. Bunu dönüme vurduğunuzda 5.5 ton mandalina yapıyor. Bu da çok ciddi bir rakam. Tango mandalinası ağacı yaşlansa bile genetik özelliklerini kaybetmez” şeklinde konuştu.
Tango mandalinanın 2006 yılında ABD tarafından, 2014 yılında ise AB tarafından patentlendiğini vurgulayan Pepe ise, “Avrupa ülkeleri tarafından patent altına alınmıştır. Bu ülkelerden birisi Türkiye’dir. Tango meyvesi her ülkede neredeyse patent altına alınmıştır ve kanunların güvencesi altındadır. Ticaretinde hiçbir sıkıntı yoktur” ifadelerini kullandı.
Kabuğunun kolay soyulması, ağızda posa bırakmaması, lezzetli ve çekirdeksiz oluşunun yanı sıra patent garantisinde bulunması, Tango mandalina çeşidinin en önemli özelliklerini oluşturuyor. Patentli oluşu nedeniyle ekim alanları denetlenebilen ve patentsiz ekimlerine izin verilmeyen Tango mandalina, böylece çiftçiye “ya ürünüm dalda kalırsa” endişesi yaşatmıyor. Belli bir fiyattan mahsulünü satma garantisi sağlıyor. Tango mandalina, Ocak ayından sonra olgunlaşması nedeniyle de diğer mandalina çeşitlerine göre bir üstünlük sağlıyor.