Karadeniz Fındık Mamülleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinin bakımsız olduğunu bu sebeple ocak başına verimin düşük olduğunu belirtti. Sevinç, “Doğu Karadeniz’de fındık verimini arttırmak için bahçelere bakmalıyız” dedi.
Sevinç, yaptığı açıklamada, fındık bahçelerinin çeşitli sebeplerle bakımsız bırakıldığını söyledi. Fındık bahçelerinden dönüm başına ortalama 80-100 kg verim alındığını belirten Sevinç, “Bu bir felakettir. Bunun başlıca sebebi köyde yaşayan insan sayısının az olması, bahçelerin yaşlanması, insanların gerekli bakımı yapmamasından kaynaklanıyor. Oysa fındık üreten dış ülkelere bakıldığında ABD’de 250 kg, Şili’de 300 kg, İtalya da 200-250 kg arasında, Gürcistan’da son dönemde 200-250 kg arasında verim alınmaktadır” diye konuştu.
"FINDIK BAHÇELERİ ORMAN GİBİ”
Bu konuda Giresun-Keşap Ziraat Odası Başkanı olan ve aynı zamanda Üreticiler Birliği Başkanı Mustafa Şahin’in bahçesini örnek gösteren sevinç, “Çok da iyi bir arazi de olmamasına rağmen dönüm başına 250 kg fındık alıyor. Çünkü meslekten gelme bir arkadaşımız olduğu için bahçesine bakıyor, gübreliyor ve alıyor. Demek ki bizim bahçelerimizde bunu rahatlıkla yapabiliriz. Bahçelerimizi ıslah etmek lazım. Orman gibi bahçeler kesilmelidir. 8 dal olması gereken ocakta 15 dal var, bahçeler budanmıyor, bunun gibi bir çok nedeni ortadan kaldırmalıyız” şeklinde konuştu.