Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Sanayi Odası işbirliğinde başlatılan Eğitimcinin Eğitimi Projesi (EGİTEP) için imzalar atıldı.
Proje kapsamında sanayi kuruluşları ile müşterek bir çalışma yapılarak, Eskişehir’de görev yapan 900 civarında teknik öğretmene, işin ve işletmenin özelliğine göre 3 - 5 günlük eğitimler verilmesi planlanıyor. Bu süre içerisinde öğretmenlere, sanayi kuruluşlarında kullanılan teknolojiyi daha yakından tanıtmak amaçlanıyor.
Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, projenin öğretmenler için çok faydalı olacağını savundu. Eskişehir’in sanayileşme yolunda önemli bir mesafe katettiğini belirten Özen, "Bizim için çok önemli olduğunu düşündüğümüz ve eğitimin canlılığının sürekli kendini yenileme ihtiyacının en önemli göstergelerinden kabul ettiğimiz bir çalışma başlangıcı için burada toplanmış bulunuyoruz. Mesleki eğitim olmazsa olmazlarımızdan birisi. Türkiye’de sürekli istatistiksel olarak mesleki eğitimin 65 - 35 dengesini koruması gerektiği şeklinde bir düşünce, talep var. Ancak bunun tabi ki ülke satında olması yerine, Eskişehir gibi sanayileşme yolunda belirli bir mesafe katetmiş ve sanayi kuruluşları açısından gelişmeye açık ve ileriye doğru daha dayalı bu alanda yapılaşmaya, kurumsallaşmaya hedef belirlemiş bir ilin, bu 65 oranının oldukça önem taşıdığını biliyoruz. Günümüzde şu anda mesleki teknik eğitim veren 24 lisemiz var. Bunların yanı sıra 10 tane çok programlı lisemiz, yine mesleki eğitim içinde kabul edilen 6 adet imam hatip lisemiz ve 3 tane de özel meslek lisemiz ile beraber 43 sayısını buluyoruz. Bu okullarımızda alanlarında eğitim almış 900 meslek dersi öğretmenimiz görev yapıyor. 21 bin civarında da öğrencimiz var. Eskişehir’in orta öğrenim okullaşma oranı açısından bakıldığında mesleki teknik eğitimdeki okullaşma oranımız yüzde 46 civarında ve bu çok yeterli bir sayı değil. Bu projemiz ile biz okullarımızda görev yapan 900 civarındaki meslek dersi öğretmenimizin iş dünyasında, sanayi kuruluşlarında okullarda öğrettikleri teknolojilerin yenilenmiş veya okullardan farlı olan alanlarını gösterebilmek ve burada kazandıkları eğitimler aracılığıyla da öğrencilere, meslektaşlarına bu bilgilerini aktarmalarını sağlamak. Bizim için bu çalışma anlamda çok hayati bir önem taşıyor. Ben 2 oda başkanımıza da kurumumuza teşriflerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizim bu manada verimli sonuçlar elde edeceğimizi düşündüğümüz bu çalışmada bize destek oldukları için bütün meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın verimli olacağına karşı olan inancımı tekrar etmek istiyorum" dedi.
"TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR"
Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ise, mesleki teknik eğitimde oranın yüzde 27’lerden, yüzde 46’lara çıktığını, bu rakamın daha da artması gerektiğini ifade etti. Özaydemir, "Burada 3 tane kurumumuzla birlikte “Eğitimci eğitimi” diye bir programa başladık. Şimdi bu tür çalışmaları neden biz kendimiz yapmayalım? Düşüncesini bugünlere getirdiğimizde ve bugün de inşallah hocalarımızın herhangi bir şekilde şikayetçi manasından konuşmayalım. Güne ayak uydurmak, sanayi ihtiyacına cevap vermek öğrencileri de o şekilde yetiştirmek manasında düşünüyoruz. Birbirimizi suçlamakla veya birbirimizi tehdit etmekle de bir yere varamayız. Şunu hatırlamamızda her zaman yarar var, Türkiye’nin geleceği öğretmenlerimiz elindedir. Benim çocukluğumda öğretmenler, mahallenin en kıdemli kişileriydi. Şimdi yine o hale getirmemiz lazım. Öğretmenlerimizi hem bunu hak eder hale getirmemiz lazım, hem de bu saygıyı onlara göstermemiz lazım. Tabi bu öğretmenlerimizin sosyal pozisyonlarından tutun da, bilgi birikimlerine ve halkla olan ilişkilerin kadar uzanır. Şimdi bu konuda bizlerde 65- 35 oranı istedik. Ben çok iyi hatırlıyorum mesleki teknik eğitimde oran yüzde 27’ydi. Eskişehir’de bu rakam 50’lere ulaştı diye düşünüyorduk, ama 46’ya kadar ulaşmış. Güzel bir gelişme, bunun daha da ilerilere ulaşması gerekli" şeklinde konuştu.
"MESLEK LİSELERİNE İNANILMAZ YATIRIMLAR VAR"
Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de, son zamanlarda meslek liselerini destekleme adına inanılmaz derecede yatırımlar olduğunu vurguladı. Eskişehir bu konuda şanslı illerden biri olduğunu söyleyen Güler, "Son zamanlarda meslek liselerini destekleme adına inanılmaz derecede yatırımlar var. Eskişehir bu anlamda önemli illerden bir tanesi. Meslek lisesi anlamında her türlü alt yapıya sahibiz. Fakat bunu daha hareketli hale getirmenin daha çeşitli yollarını arıyoruz. bizde kurumumuz adına bu projeye sonuna kadar destek verdiğimizi burada belirtmek isterim. Tabi bizler için önemli nokta, ara eleman sıkıntımız vardır. Tabi eğitmenlerimiz fevkalade kendi birimlerinde öğrenciler yetiştirmek için inanılmaz bir çaba içerisindeler. Bunu da hep beraber görüyoruz zaten. Sonuçta hocalarımız okullarda standart eğitim programlarını zaten uyguluyor. Ben projeden gerçekten çok umutluyum. Ülkemizde ara eleman sıkıntısı çok fazla gerçekten. Ben de sanayici olmama rağmen ara eleman bulamıyoruz. Bu toplantıların sisteme katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çok önemli bir proje, her zaman bu projenin yanındayız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ekiz, proje hakkında sunum gösterisi yaptı. Sunum gösterisinin ardından, projenin hayata geçirilmesi için imza töreni yapılarak toplantı sona erdi.