Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin "Dostlar Beni Hatırlasın" oyunu, Opera Sahnesi’nde üçüncü temsilini 12 Ocak 2015 tarihinde yapacak.
Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 17 Kasım 2014 tarihinde dünya prömiyerini yaptığı "Dostlar Beni Hatırlasın" oyunu, 12 Ocak 2015 tarihinde üçüncü kez Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Eserin Koreografı İhsan Kadir Bengier, temsil öncesinde gerçekleştirilen provada, “Dostlar Beni Hatırlasın eserinin şaman kısmı burası. Şaman kısmının gelişmesi şuradan; Şaman baksı geleneğinden Aşık Veysel ile bir bağlantı kurduk. Baksı geleneğinin en son ozanlarından olduğu için bu bağlantının üzerine gittik. İnsanların ölümü, yaşamı içindeki ilişki, Aşık Veysel’in felsefesi üzerine bir akış yaptık. Daha çok ölüm-yaşam, onun arasındaki çelişkiler, insanlar aynı zamanda hem doğması, hem ölmesi, x ve y’ler aynı zamanda kadın ve erkek olması üzerine gittik” diye konuştu.
“30-32 TANE VEYSEL’İ BİR SAHNEYE KOYDUK”
“30-32 tane Veysel’i bir sahneye koyduk” diyen Bengier, şöyle konuştu:
“32 Veysel bir arada kromozomlar olarak dolaşıyor. Evrensel bir boyuta getirmeye çalıştık. Ulusaldan evrensele varmaktı niyetimiz. Orkestramızı genişletip, büyük bir orkestra kurup bu evrensel noktaya vardığımızı sanıyorum. Artık seyircilerimizi bekliyoruz. Bu 3’üncü temsilimiz 12 Ocak’ta Pazartesi günü saat 20.00’de temsil vereceğiz büyük tiyatroda. Umarım seyircilerimiz bizi yalnız bırakmayacak, ki yalnız bırakmıyorlar çünkü kapalı gişe oynuyoruz. Bundan sonraki temsillerimizde Şubat ayında bütün izleyicilerimizi bekleriz. Aşık Veysel’in 21 Mart’ını da unutmayacağız.”
“EN SON TEMSİLİMİZ 12 OCAK’TA PAZARTESİ GÜNÜ”
Eserin beste ve müziklerini düzenleyen Murat Gedikli ise, “Bu benim Devlet Opera ve Balesi’nde yaptığım ilk proje. Aşık Veysel yılıydı. O yıl Aşık Veysel yılı olması üzerine böyle bir proje yapmaya karar verdik. Birim Dans Tiyatrosu ile çalışmalarımızı yaptık. 17 Kasım’da prömiyerimizi yaptık. Aşık Veysel’in torunları ve ailesi de buradaydı. En son temsilimiz 12 Ocak’ta Pazartesi günü. Müziklerini düzenledim. Aralarına kendi Şaman temalarım da var” ifadelerini kullandı.
“AŞIK VEYSEL’İN EN BİLİNEN TÜRKÜLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞTIK”
Eserin senfonik olarak yapılmasına karar verdikleri süreci anlatan Gedikli, 17 Kasım’dan sonra bunun yoğun çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, “Aşık Veysel’in en bilenen türküleri üzerinde çalıştık. Bunlardan 5 tane türküyü ben kendim düzenledim. ‘Genç Yaşımda Felek Vurdu Başıma’, ‘Kara Toprak’, ‘Güzelliğin On Para Etmez’, ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ ve en sonda eserin adı olan ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ adlı türküsünü düzenledik. Baleye uyarladık. Güzel bir şey olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar yaptığımız temsillerin hepsi doluydu” dedi.
Gedikli, oyunda dansçılar, sanatçılar ve orkestra ile birlikte 65-70 kişilik bir ekiple eseri sahnelediklerini kaydetti.
VEYSEL’İN ÖLÜMÜNÜN 41. YILI ANISINA SAHNELENMİŞTİ
Aşık Veysel’in yaşamı ve felsefesinden etkilenen Koreograf İhsan Kadir Bengier’in ozanın şarkılarını ve felsefesini sahneye taşıma isteği ile bir araya getirdiği, içinde iyi ve kötünün insan üzerindeki etkilerini anlatan “Dostlar Beni Hatırlasın” adlı oyun, 45 yaş üstü Birim Dans Tiyatrosu sanatçılarının da rol aldığı modern dans, klasik bale gibi dansların bir arada olduğu minimalist bir dekor tasarımı ile sanatseverlerin karşısına çıkıyor. “Dostlar Beni Hatırlasın”, Anadolu’nun dünyanın en önemli kültürlerinin oluşum süreçlerine ev sahipliği yapmış, her köşesi destanlar, türküler, efsanelerle bezeli eşsiz arazide, tarihe adını bırakan sazıyla ve halk ozanı kimliğiyle yaşadığı her zorluktan hayata dair bir felsefe oluşturmayı başarmış Aşık Veysel’in ölümünün 41. yılı anısına sahnelenmişti. ADOB sanatçıları, merhum ozan Aşık Veysel’in unutulmaz parçalarını dans eşliğinde seslendiriyor. Oyun Ankaralı sanatseverler tarafından yoğun ilgi görüyor.