Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, dün gece yüksek kesimlerde yağan karla birlikte üreticilerin endişe duyduğunu belirterek kısmı zararlar olsa da kesin sonucun 4-5 gün sonra ortaya çıkabileceğini söyledi.
Ordu’nun yüksek rakımlı birçok ilçesinde dün gece etkili olan kar yağışı üreticiyi tedirgin etti. Ordu’da geçen yıl aynı tarihlerde yaşanan don olayı fındık üreticisini olumsuz etkilemiş ve fındık rekoltesi düşmüştü. Ordu’nun yüksek kesimlerinde bulunan ilçelerde dün gece saatlerinde etkili olan kar yağışı sebebi ile hava sıcaklığı sıfırın altına kadar indi. Yağan kar ve hava sıcaklığının düşmesi ile fındık üreticisi de geçen yıl yaşanan zirai don olayının bu yılda yaşanabilme ihtimaline karşı endişe duymaya başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, şuan için don olayı ile karşılaşılmadığını kısmı zararlar olsa da kesin sonuçların 4-5 gün sonra ortaya çıkabileceğini ifade etti. Hava sıcaklığının yüksek kesimlerde eksi dereceye düştüğünü belirten Yılmaz, müdürlük çalışanlarının ilçelerde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
"KISMİ ZARARLAR OLABİLİR"
Yüksek rakımlı ilçelerde kar yağışının ardından yaşanan gelişmeleri aktaran Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Üreticilerimiz şuan için fındıkta don olduğunu ve zarar gördüklerini söylüyorlar, bunun için şuan bir şey söylememiz doğru olmayacaktır. Kısmen de olsa zararın olduğunu söyleyebiliriz ancak tamamıyla fındığın yandığını söylememiz kesinlikle ve kesinlikle doğru olmaz. Bununla ilgili risk devam ediyor henüz geçmiş değil, yarın akşamda hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşeceği belirtiliyor. Bu süreç atlatıldıktan sonra fındıkta zarar var mı yok mu belirlenecektir. Şimdilik bir zarar olmadığını söyleyebiliriz. Hafif zarar görülmesinin sebebi de zayıf gelişen karanfillerin soğuğa dayanamamış olmasıdır. Şuan için bazı ilçelerde sis olduğu belirtiliyor. Sisin olması fındığı don olayından koruyacaktır bu olumlu bir gelişmedir. Fındık dallarının karla kaplı olması da karanfilleri soğuktan koruyan bir diğer etken olacaktır" dedi.