Türkiye’ye çeşitli resmi temas ve ziyaretlerde bulunmak için gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brassuer ve beraberindeki heyet, 24 bin Suriyelinin barındırıldığı Elbeyli Konteyner Kenti ziyaret etti.
AKPM Başkanı Anne Brassuer ve beraberindeki heyeti konteyner kentin yönetiminden sorumlu Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz karşılayarak; Türkiye’de ve Kilis’te bulunan geçici koruma statüsü kapsamındaki Suriyeliler için yürütülen insani yardım çalışmaları ve konteyner kent hizmetleri hakkında kendilerine bilgi verdi.
Konteyner kenti ziyaretleri sırasında heyete okullar, hastane, kadın sosyal yaşam merkezleri, gençlik merkezi, marketler, halk pazarı, Türkçe dil okulu, danışma merkezi, spor ve oyun alanları gezdirilerek Suriyeliler ile ilgili hizmetlerin yönetimi gösterildi
AKPM) Başkanı Anne Brassuer, “Her şeyden önce; Türk hükümetinin Suriyeli komşularını bu zor koşullar altında ağırlamak için yaptığı her şeyi hayranlıkla izlediğimi söylemeliyim. Bu kamp, bu kadar kısa sürede, örnek olabilecek bir alt yapının, ne kadar kolay yapılabildiğine de örnek teşkil etmektedir. Suriyelileri, bu şekilde karşıladıkları için hepimiz müteşekkir olmalıyız. Bu kampı gezdim; başka ülkelerin kamplarını da gezmiştim ve hep söylediğim bir şey var, Avrupa Konseyi’nin 47 üyesi var, biz bu 47 üye olarak Avrupa Konseyi’nin sınırlarında olan, şimdi güney sınırlarındaki, İspanya ve İtalya gibi, doğu sınırındaki Türkiye gibi ülkeleri, tek başına bırakamayız ve bırakmamalıyız. Hepimizin bu konuda ortak bir sorumluluğu var ve dolayısıyla dayanışma içinde davranmak zorundayız. Uluslararası düzeyde bir dayanışma hareketi ile bu sorunlara birlikte çözüm bulmalıyız. Öncelikle; barışı sağlamak için bir katkıda bulunabilmemiz lazım ve yaşanan insani dramlar için de dayanışma içinde yardımlarımızı sunabilmeliyiz. Bu kampı gezdiğimde, küçücük çocukların, kadınların ve gençlerin Türkçe öğrenmek için ne kadar çaba gösterdiğini gördüm. Burada yaşayan insanların, bu kadar zor koşullara rağmen, bu kadar cesur olmaları, bu kadar çaba içinde olmaları, hepimize örnek olmalı diye düşünüyorum. Dolayısıyla; burada bulunan herkesi saygıyla selamlamak istiyorum. Hepsini cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Aynı zamanda ve her şeyden önce de, bu kampın yöneticisi Sayın Vedat Yımaz başta olmak üzere, yöneticilerine ve tüm personeline teşekkür etmek istiyorum; gerçekten bu kampı gayet başarılı bir şekilde yönettiklerini görüyorum" dedi.