Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van İl Başkanı Zahir Soğanda, 8 milletvekili çıkması durumunda bir bakanlığın kesin Van’a verileceğini söyledi.
Parti binasında bir basın toplantısı düzenleyen Zahir Soğanda, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekilliği seçimlerinde aday belirlemek için izlenecek süreç hakkında bilgi verdi. Soğanda, “Çok partili döneme geçtiğimiz günden bugüne demokrasimiz zaman zaman baskılara uğramasına rağmen Türkiye bu anlamda önemli bir gelişme kaydetmiş. Özellikle son dönemlerde huzurlu bir şekilde demokrasinin gereği olan ve en önemli ayağı olan seçimleri yapmaktayız. Seçimler hukuk devletinin, demokrasinin vazgeçilmezidir. Demokrasi, eğer halkın kendi kendini yönetmesi ise, bu yönetimi seçmiş olduğu temsilcisi yani vekilleri sayesinde kullanmaktadır. 4 yılda bir seçim yapılmaktadır. AK Parti 2002’den bu yana üç genel seçime girmiş, üçünde de başarılı olmuş ve halkımızın teveccühü ile bundan sonra Allah’ın izniyle daha fazla güçlü çıkacağına da inanmaktayız. Aday adaylığı sürecimiz sona erdi. Aday adaylığı sürecinde Türkiye genelinde 6 bin 200 civarında kişi başvurmuş, Van’ımızda ise 120 kişi başvurmuştur. Tabi biz bu 120 aday adaylarını burada 8 kişiye indirgemek zorundayız. Partimizin yıllardan beridir gelenekleri vardır. Bu gelenekleri çerçevesinde bazı işlemler yapmaktadır. Özellikle halkın sesine kulak verilmesi, kamuoyu yoklaması sık sık yapmaktadır. Hangi adayın daha çok öne çıkacağı bu kamuoyu yoklamalarıyla tespit edilmektedir. Bununla birlikte bir ayağı daha vardır. Bu da temayül yoklaması, yani teşkilatlarımızın temayül yoklamalarıdır. Bir diğer ayağı ise merkez yoklamasıdır. Biz öncelikle şu aşamada 1 Mart’ta Van’da teşkilat temayül yoklaması yapacağız. Teşkilat temayül yoklaması, teşkilatlarımızın bütün birimlerinin katılımıyla gerçekleşecek olan bir temayül yoklamasıdır. 120 kişi için yaklaşık 2 bin civarında teşkilatımızın mensubu oy kullanacaktır. Kimlerin öne çıkacağı orada belli olacaktır. Biz 120 arkadaşımıza teşkilat olarak eşit mesafedeyiz. Bunu genel merkezimiz dikkate alacaktır, yani tabana gelen sese kulak verecektir. Bu anlamda milletvekili adaylarımızı bu çerçevede belirleyecektir. Yani temayül dört ayaktan bir tanesidir, özellikle de en önemli ayaklardan bir tanesidir. Ben bu konuda tekrar burada söyleyeyim, bizim teşkilatlarımızın adayı yoktur. Arkadaşlar, 120 adayın tümü bizim teşkilatımızın adayıdır. Temayül yoklaması pazar günü saat 10.00’da başlayacaktır, saat 16.00’te bitecektir. Genel merkezimizden gelen bir komisyon tarafından bu belirlenecek. Komisyonumuzun başında milletvekillerimiz var ve özellikle genel başkan yardımcımız olan Abdulhamit Gül Bey var. O da yarın itibariyle Van’da olacaktır. Bunun alt yapısını oluşturacak. Biz bu konuda şeffaf demokratik bir yarış olmasını özellikle diliyoruz. Burada bir demokrasi şöleni havasında geçecektir. Biz bütün halkımızı davet ediyoruz. Bunun yanında temayül yoklamanın dışında halkın dediği de olacaktır. Kamuoyu yoklamaları yapılacaktır. Hem yüz yüze, hem de telefonlarla bu yoklamalar yapılacak. Bunu genel merkezimiz şirketler üzerinden yapacaktır” şeklinde konuştu.
Başkan Soğanda, İstanbul’da yapılacak olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı Van Ekonomi Zirvesi’ne İstanbul’da ve Van’da bulunan vatandaşları davet etti.
Soğanda Van’da 8 milletvekili çıkması durumunda da bir bakanlığın kesin Van’a verileceğini sözlerine ekledi.