Sağlık Bakanlığı, "Bebeğini almazlarsa kolunu kaybedecek” haberinde yer alan kürtaj için Bakanlıktan özel izin beklendiği ya da Bakanlığın bu duruma özel izin verdiği gibi ifadelerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, medyada “Bebeğini almazlarsa kolunu kaybedecek” başlıklı habere dün yapılan açıklamanın bugün medyaya yansımalarında bazı değerlendirme hataları bulunduğu anlaşıldığından yeniden bir açıklama yapılmasına gerek duyulduğu kaydedildi. Açıklamada, "Daha önce defaten yaptığımız açıklamalarda 10 haftadan önce yapılan yasal kürtaj işlemlerinin Bakanlığımıza bağlı hastanelerde yapılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmadığı, tıbbi gereklilik durumlarında ise ilgili hekimin uygun gördüğü vakalar için heyet raporu alınarak gebelik sonlandırma işlemi yapıldığı belirtilmiştir" denildi.
Habere konu olan anne adayının durumu için İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Riskli Gebelikleri Değerlendirme Tıbbi Konseyi’nin toplandığı ve hastanın sağlık durumunun detaylı olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, “Konsey bu değerlendirme neticesinde annenin genel sağlık durumu ve devam eden tedavisi bulunduğundan gebeliğin sonlandırılmasına karar vermiştir. Bu uygulama mevzuatla belirlenmiş normal bir uygulama olup, konseyin kararına Bakanlığımızın müdahil olması, yönlendirmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Basına yansıdığı şekliyle kürtaj için Bakanlıktan özel izin beklendiği ya da Bakanlığımızın bu duruma özel izin verdiği gibi ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.