IŞİD’in 300’e yakın Süryani’yi esir aldığını iddia eden İstanbul Süryani Ortodosk Cemaati, bölgedeki ülkeleri barışa davet etti.
İstanbul Süryani Ortodosk Cemaati adına Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı bir açıklama yaptı. IŞİD’in Süryanileri esir aldığını ddia eden vakıf tarafından, “Yüzyıllardır Ortadoğu’da yaşayan Dünya’nın en barışsever insanları olan Süryaniler bölgedeki her savaşta her kargaşada en büyük zararı görmüş, kiliseleri işgal edilmiş, yerlerini yurtlarını terk etmek zorunda bırakılmışlardır. Son zamanlarda kendisinden başka herkesi düşman gören, tarihin hiçbir döneminde görülmemiş bir vahşeti sergileyen IŞİD adlı örgüt sahneye çıkmış Kuzey Irakta Suriye’de her tarafı yakıp yıkmış insanları esir almış topraklarını işgal etmiştir. IŞİD’in yeni hedefi bölgede yaşayan Süryanilerdir. Aynı inanca sahip olan insanlara acımayan, kendi ibadethanesini havaya uçuran bir örgütün farklı inançtaki insanlara uygulayacağı vahşeti düşünmek bile insanın tüylerini ürpertiyor. Daha önce Musul ve Ninova’daki Hıristiyanların evlerini, kiliselerini, köylerini terk ettiren ve sığınmacı durumuna getiren terör örgütü IŞİD şimdi de Suriye’de Haseki yakınlarındaki Süryani köylerini hedef almıştır. Tam bir bilgi alınamamakla birlikte örgütten kaçamayan 300’e yakın Süryani’nin rehin alındığı Süryani Köylerinin işgal edildiği kiliselerin yakılıp yıkıldığı haberlerini almaktayız” denildi.
Kamuoyuna çağrıda bulunan dernek tarafından yapılan açıklamada, “Büyük bir endişe ile izlediğimiz bu vahşete dur demeye bütün Dünya kamuoyunu davet ediyoruz. Bölgede barış isteyen herkesi, başta Birleşmiş Milletler Teşkilatı olmak üzere, bölgedeki bütün ülkeleri, barışa ve insan haklarına, demokrasiye saygılı herkesi göreve davet ediyoruz. Bu vahşetin durdurulması için bir an önce müdahale edilmeli, insanların evlerine yurtlarına salimen dönmeleri sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.