Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Mardin Milletvekili aday adayı Süleyman Çelik, çözüm süreci ile ilgili PKK’ya silah bırakma çağrısının yapılmasının bölge insanına erken bahar havası yaşattığını ifade ederek, sürecin nihayete ermesi için tarafların cesaret ve kararlılıkla adımlarını sürdürmeleri gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın HDP Grup Başkan vekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisinde görüşüp ortak açıklamada bulunması bölgede sevinçle karşılandı. Atılan adımları ve yaşanan gelişmeyi tarihi bir gün olarak nitelendiren AK Parti Mardin Milletvekili aday adayı Süleyman Çelik, yıllardır yaşanan problemli dönemin artık geride bırakılacağına bugün daha fazla inanıldığına işaret etti. Çelik, "Bugün bölgemiz için tarihi bir gündür, uzun yıllar bölgemizde ve birçok insanımızın canına mal olan güneydoğudaki problemlerin barışçıl açıklamalarla nihayete doğru ilerlemesi bölge insanları olarak bizler çok mutlu etmiştir, çok memnun etmiştir. Gelinen bu noktadan bir daha geri dönülmemesi, kardeşlik ve barış ikliminin insanların barışa olan özleminin ilelebet giderildiği bir gün olarak tarihe geçeceğini düşünüyorum. Bizler bu bölgede büyük sıkıntılarla mücadele ettik, bölgenin bütün dinamikleri, bütün eforu heba edildi. Bundan sonrası için sürecin geldiği nokta itibarıyla emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bugünü bölge adına karanlıkların bittiği, aydınlık yarınlara doğru ilerlendiği bir gün olarak görüyoruz. Huzur içindeyiz, huzurlu bir gün geçirdiğimize inanıyoruz. Bundan sonraki süreçlerde bu barış ve kardeşlik ikliminin devam etmesi demek, bölgeye huzurun, refahın yatırımların gelmesi demek, bölge insanının huzurla yarınlara daha güvenli bakması demek. Bu vesileyle gerek Hükümet kanadından gelen açıklamalar gerekse de HDP kanadından gelen açıklamaları çok önemli buluyor ve bundan sonrası için de aynı hassasiyet ve kararlılığı istiyoruz. Kırıcı dilden uzak durulması, barış ve kardeşlik dilinin daha fazla kullanılmasını diliyoruz. Birlikte aynı mekanda yapılan açıklama daha önceki süreçlerde insanlarımıza hayal gibi gelebilirdi. Ancak bugün görüldüğü gibi hükümet temsilcileri ile gerek İmralı’nın gerekse kandilin temsilcisi konumundaki HDP’li üyelerin ortak açıklaması bölgemiz ve ülkemiz insanlarının yüreğine su serptiğine inanıyoruz" dedi.
Bölgede yaşayan bir vatandaş olarak, sürecin devamı ve tamamında en büyük arzusunun tarafların Türk bayrağı ile birlikte basına poz vermesini görmek olduğunu ifade eden Çelik, "Benim şahsen böyle bir beklentim hatta talebim de var. Tabi bu belki ileriki aşamalarda da olabilecek bir şeydir ama içimden geçen budur. Hükümet kanadı ile HDP’li yetkililerin bir araya gelerek Türk bayrağı önünde görüntü verecekleri günü iple çekiyoruz. Şahsım adına o günlerin beklendiğini ve bunun da gerçekleşeceğine olan inancım tamdır. Bunun gerçekleşmesi durumunda da Türkiye’nin önündeki bütün engellerin kalkacağını, Türklerin Kürtleri daha iyi anlayabileceklerini, Kürtlerin de Türkleri saygıyla karşılayabileceklerini düşünüyorum. Benim en büyük temennim, en büyük arzum bundan sonra kademe kademe ilerleyecek olan süreçte iki tarafın Türk bayrağı önünde dünya basına poz verilmesi benim en büyük arzum, en büyük mutluluğum olacaktır" diye konuştu.
"HALKIN GÖZLERİNİN İÇİ PARLIYOR"
Seçim çalışmaları nedeniyle çok önemli toplantılarda bulunduğunu anlatan Çelik, "Bugün bölgenin çok önemli kanaat önderleri ve halkın önemli kesimlerinin bir araya geldik. Açıklamanın hemen akabinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde istişare etme şansımız oldu. Halk gerçekten gelişmelerden çok mutlu, halkın adeta gözlerinin içi parlıyor. Çok karamsar ve çok ürkütücü tabloların geride bırakıldığına inanılıyor. Bizim de halkımızın da tek temennisi odur ki atılan adımların sekteye uğramamasıdır. Bizim gerek hükümet kanadından, gerek HDP’de bu iş için emek harcayanların bu sürece sahip çıkmaları ve dört kolla sarılmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"28 ŞUBAT BİR KEZ DAHA TARİHE GEÇECEK"
Yapılan ortak açıklamanın, bin yıl yaşanacağını iddia edilerek mazlum insanlara yaşatılan eziyetin seneyi devriyesine denk gelmesinin çok anlamlı olduğunu aktaran Çelik, "28 Şubat Türkiye tarihi açısından çok önemli bir gündür. Geçmişte rahmetle yad edemeyeceğimiz, anamayacağımız ve her 28 Şubat geldiğinde arkamıza dönüp baktığımızda karanlık bir tablonun, ağır bir tablonun geride bırakıldığının vereceği rahatlıkla geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Tabi bu açıklamanın 28 Şubat’ın senesi devriyesinde yapılmış olması da çok anlamlıdır. Türkiye’de 28 Şubat’ın bin yıl süreceği dillerde dolanıyordu. Onların bin yıl sürecek dedikleri süreç, sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığıyla çok kısa sürede bertaraf edildi. Ülkemiz o karanlık günleri çok şükür ki geride bırakıp, aydınlık günlere doğru hep birlikte ilerleyeceğiz" dedi.