Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncu kez ‘Mor Salkım Erguvan ve Mimoza Şenlikleri’ büyük coşku içerisinde yapıldı. Üsküdarlılar için sürprizleri olduğunu belirten Başkan Hilmi Türkmen, “İstanbul’un en güzel mesire alanını yapacağız. Bu konuda çok güzel çalışmalarımız var. Üsküdar’ı bütün dünya konuşacak” dedi.
Üsküdar Belediyesi tarafından her yıl yapılan ve İstanbul’a baharın gelişini müjdeleyen erguvanlar, mor salkımlar ve mimozalar daha bir zengin açtı. Kadim huzurun beldesi ilçenin tarihi dokusunun tamamlanması ve ilçenin renklendirilmesi amacıyla düzenlenen ‘Mor Salkım Erguvan ve Mimoza Şenlikleri’nin büyük coşku içerisinde yapıldı.
Önceki yıllardan farklı olarak bu sene aynı zamanda Hıdırellez gününde gerçekleştirilen şenlikler çerçevesinde Üsküdar’daki 102 okul ve 182 cami bahçesine birer adet mimoza, erguvan ve morsalkım dikildi. Rengarenk çiçekleriyle Üsküdar’ı güzelleştirmeyi de amaçlayan ağaçların fidanları da tören sırasında Üsküdarlılara dağıtıldı.
Mihrimah Camii önünde düzenlenen programa Üsküdar İlçe Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, TOGEMDER başkanı Saadet Gülbaran, Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, Erguvan İstanbul Derneği Başkanı Hüseyin Emiroğlu, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“ÜSKÜDAR’I BÜTÜN DÜNYA KONUŞACAK”
‘İstanbul’un Bahçesi Üsküdar’ temasıyla açılan fotoğraf sergisinin gezilmesinin sonrasında Başkan Türkmen kürsüye gelerek Üsküdar’ın tarif edilebilmesi için kelimelerin yetersiz kalacağına vurgu yaparak, “Üsküdar aslında İstanbul demektir. Bu ilçemiz için ne yapsak azdır. Her güzellik bu güzel şehre o kadar yakışıyor ki. Bizlerde bu güzellikleri gördüğümüzde bütün yorgunluklarımızı unutuyoruz, rahatlıyoruz. Bu güzel etkinlik rahmetli Mehmet Çakır ile birlikte başladı. Bizler de bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Bu güzel şehir için yapabileceğimiz o kadar güzel işler var ki. Bizler, Üsküdar’da nefes alan herkesin Üsküdar’a nefes vermesi gerektiğine inanıyoruz. 2014’te göreve geldiğimizde Üsküdar’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4.2 metrekareydi. Şimdi ise 7.8 metrekareye ulaştık. Hedefimiz 2019’da 10.7 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul’un en güzel mesire alanını yapacağız. Bu konuda çok güzel çalışmalarımız var. Üsküdar’ı bütün dünya konuşacak. Üsküdarlılar için sürprizimiz var. Şimdi açıklamıyoruz zamanı geldiğine açıklayacağız” diye konuştu.
Üsküdar’da yaşayan herkesin Üsküdar’a katkı vermesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Türkmen, “İlkini Rahmetli Mehmet Çakır Başkanımızla, yine Saygıdeğer Ümit Meriç Hocamız ve Hüseyin Emiroğlu Beyefendiyle birlikte başlattığımız Morsalkım Şenliklerini bu sene, daha zengin bir içerikle gerçekleştiriyoruz. Hocamız da bahsetti; ağaç dikmek bir ibadettir. Çiçek bir kültürüdür, bahçe bir kültürdür düşüncesi ve inancıyla bu sefer, “İstanbul’un Bahçesi Üsküdar” diyoruz. Zaten Üsküdar’ın alamet-i farikası olan Morsalkımları, Erguvanları, Okul ve cami bahçelerimizde, Çocuklarımızla, insanımızla, güzel gören gözlerle buluşturuyoruz. Güzel şehrimizi bu nadide ağaçlarla, güzide çiçeklerle taçlandırıyoruz” dedi.
Erguvan İstanbul Derneği Başkanı Hüseyin Emiroğlu, yaptığı konuşmada 10 yıl önce başlatılan projenin devam ettiğini görmenin kendisini şok ettiğini belirterek, “10 sene önce Rahmetli Mehmet Çakır ile Üsküdar için bir şeyler yapmalıyız diyerek yola çıkıp Mor Salkım şenliğini başlatmıştık. Şimdi Başkanımız Hilmi Türkmen’in çalışmalara yeniden can verdiği için kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Üsküdar İlçe Kaymakamı Mustafa Güler de, “Üsküdar’ı seven herkesin bu etkinliğe katkı vermesi gerekiyor” diyerek projeyi düzenleyen Üsküdar Belediyesi’ne şükranlarını sundu.
Konuşmalar sonrasında ‘En güzel mor salkım ve erguvan’ konulu dijital fotoğraf yarışmasında dereceye girenler için ödül töreni düzenlendi.
Ödül töreni sonrası Mihrimah Sultan Camii önünde belirlenen alanlara mor salkım, erguvan ve mimoza fidanı dikimi yapıldı. Etkinliğe katılan vatandaşlara 3 bin adet taze mor salkım fidanı dağıtımı ile birlikte program sona erdi. Programa akşam da çok insanın gönlünü çelen çiçeklerin en güzel izlenebildiği Üsküdar’da vapurla Erguvan Boğaz gezisi yapılarak devam edildi.