Anne babaları sigara kullanan çocuklarda yoğun ölüm ve kaybetme korkuları gelişebileceğini söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç,“Çoğu çocuk ‘Sen sigarayı bırakmazsan ders çalışmam, yemeğimi bitirmem, doktor-mühendis olmam’ gibi bahaneler üreterek caydırma tekniklerini oluşturuyor ve anne-babaları üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar” dedi.
Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç içinde bulunduğumuz ‘Yeşilay Haftası’ nedeni ile açıklamalarda bulundu. Psikolog Telmaç, “Sigara ve alkol tüketiminin zararlarını bilmeyen yok. Özellikle kamu spotları ve tütün ürünleri üzerindeki görsel uyarılar vasıtası ile caydırıcı bir etki yaratılmaya çalışılmakta. Peki, bu anlatılan zararlardan kim korkuyor? Kullanıcılar mı? Maalesef hayır. Sigara öldürür, sigara sizi kanser yapar gibi cümlelerden en çok çocuklar korkuyor” dedi.
Anne babaları sigara kullanan çocuklarda yoğun ölüm ve kaybetme korkuları gelişebileceğini söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç,“Çoğu çocuk ‘Sen sigarayı bırakmazsan ders çalışmam, yemeğimi bitirmem, doktor-mühendis olmam’ gibi bahaneler üreterek kendi caydırma tekniklerini oluşturuyor ve anne-babaları üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
Uyarıcı kamu spotlarının ve bunların çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz algının gelecek nesiller için koruyucu bir etki olacağını umduğunu söyleyen Telmaç, bugünün çocuklarının ergenlikte birer sigara tüketicisi olmaması için ebeveynlere büyük görevler düştüğünü anlatıyor. Telmaç, “Ama şu da bir gerçek ki evde sigara tüketimi varsa çocuk bunu, özellikle ergenlikte, sigara kullanan arkadaşlarının da etkisinde kalarak normalmiş gibi kabul etmeye yönelerek tüketici olabiliyor” diyor.
Bireyin sadece kendisi için değil, ailesi, çocuğu, çevresi ve geleceği için de sigarayı bırakma motivasyonuna girmesi gereğinin önemini vurgulayan Psikolog Telmaç aynı psikolojik durumdan alkolün sık ve aşırı kullanımı için de bahsedebiliriz. Bu nedenle içinde bulunduğumuz haftayı özellikle çocuklara doğru anlatmakta ve değerlendirmekte fayda var” diyor.