Mersin’in Tarsus ilçesinde bindiği yolcu minibüsünde bıçaklanıp daha sonra yakılarak öldürülen Özgecan Aslan için Sivas’ta kadınlar yürüyüş düzenledi.
Çağ Üniversitesi’nde Psikoloji bölümü 1’inci sınıfta okuyan Özgecan Aslan, evine gitmek için bindiği minibüsün şoförü Ahmet Suphi A. tarafından bıçaklanarak öldürülmüş daha sonra şoför, babası ve arkadaşı ve tarafından üzerine benzin dökülerek yakılmıştı. Yaşanan bu olayların ardından Sivas’ta faaliyet gösteren kadın sivil toplum örgütleri sosyal medyadan örgütlenerek Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Üniversiteli Özgecan Aslan’ın fotoğraflarıyla katillere tepki gösteren kadınlar yaşanan olayı protesto etti.
Sivas 58 Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Asuman Tuz bu tür vahşetlerin bir daha yaşanmasını istemediklerini belirterek,“Siyasi partilerden bu insanlık suçlarının, kadın cinayetlerinin, şiddetin önüne geçilmesi için caydırıcı yasalar yapılmasını istiyoruz. Kadın cinayetlerinin, tecavüz ve tacizlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Kadına, bedenine, seçimlerine, haklarına saygı göstermeyenler; tecavüz, dayak, bıçaklanma, yol ortasında öldürülme, testereyle kesip çöpe atılma, töre cinayetleri duymak, görmek istemiyoruz. Haklarımızla, varlığımızla yaşamak istiyoruz. Tüm siyasilerimizi göreve davet ediyoruz. Artık hiçbir can yanmasın artık hiçbir Özgecan’ımız canından olmasın diyoruz” dedi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak ise, “Ülkemizde son yıllarda kadın katliamları ve tecavüzleri doruk noktaya ulaştı. Biz kadınlar, bu ülkenin kadın ve erkek eşit yurttaşlarıyız. Kadınları sadece seks aracı gidi görmek vahşiliktir. Özgecan Aslan vahşeti tüm kadınları ve bu bir vahşettir diyen erkek yurttaşları çileden çıkarmıştır. Biz kadınlar olarak hayatımızı ve yaşamımız garanti altına almak istiyoruz. Kadın tecavüz ve cinayetlerinin failleri af edilmemelidir. En ağır cezalar ile cezalandırılmalıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yaklaşık 500 kişilik kadın grup “Hepimizi Özgecan’ız”, “Kadına Şiddete Hayır”, “Kadına Uzanan Eller Kırılsın’ sloganları atarak Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Yürüyüşte kadınlara, erkeklerde destek verirken daha sonra Atatürk Anıtı önünde Özgecan Aslan anısına saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okundu.
Kadınlar, Özgecan anısına Atatürk Anıtı’na kırmızı karanfil bıraktı.