Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organik arıcılık pilot uygulaması yapılan köylerdeki 4 arıcıya 140 adet organik kovan ve 181 kilogram organik balmumu dağıtımı gerçekleştirildi.
Kurum bahçesinde düzenlenen törenle Merkez Çaltılı köyünden Mustafa Taş, Yitirmez köyünden Serdal Yıldız, Sedat Bayır, Torul Gümüştuğ köyünden Nizamettin Şahiner’e kovan ve balmumları teslim edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, törende yaptığı açıklamada kovan ve balmumlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Organik Arıcılığın Yaygınlaştırılması ve Geliştirmesi Projesi’ kapsamında dağıtıldığını söyledi.
Gümüşhane’de organik arıcılığı geliştirmek ve verimliliği artırmayı amaçladıklarını kaydeden Birşen, “İlimiz, arıcılık bakımından son derece zengin bir potansiyele ve zengin bitki florasına sahip. Amacımız bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirmek ve kullanmak. Gümüşhane’de 450 arıcı ve 50 bin de kovan bulunmaktadır. Bakanlığımız arıcılığın süreklilik ve devamlılık arz etmesi için destekleme yapıyor. Bu kapsamda geçen yıl 327 arıcımıza 330 bin lira destekleme yapmıştır. Bu destekler bu yıl da devam edecektir. Dünyada gelişen organik tarımın yanına organik arıcılığı da destekleyerek geliştirmeye karar verdik. Geçen yıl başlattığımız desteklemeyi bu yıl da sürdürerek organik arıcı sayımızı 17’ye, kovan sayımızı da 700’e çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Birşen, dağıtılan organik kovanların tamamıyla doğal olduğunu, herhangi bir katkı olmaksızın, çivilerinin organiğe uygun çivi olduğunu ve tutkal kullanılmadan üretildiğini de sözlerine ekledi.
Gümüşhane’de, organik arıcılık için Merkez Çaltılı ve Yitirmez köyleri ile Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ ve Dedeli köylerinin pilot olarak seçildiği öğrenildi.