ZONGULDAK'taki Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "14 bin işçiyle çalışması ve yılda 5 milyon ton kömür üretmesi gereken Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) 8 bin 825 işçiyle çalışır ve 1.5 milyon ton kömür üretirseniz zararın büyümesi kaçınılmazdır" dedi.
GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mutlu, TTK'nın yılda 600 milyon lira zarar ettiğini söyledi. Zararın en büyük etkenlerinden birisnin işçi açıkları olduğunu ifade eden Mutlu, "Kurumda 2 kişinin yapması gereken işi 1 kişi yapıyor. Bu da hem zararı artırıyor hem de iş ve işçi güvenliğini zafiyete uğratıyor. TTK'da norm kadronun 14 bine tamamlanması gerekiyor" dedi.
TTK'ya işçi alındığı her dönemde üretimin arttığını ve zararın minimum düzeye indiğini belirten Mutlu, şöyle konuştu:
"TTK, norm kadroyla çalıştığı taktirde üretim istenilen seviyeye yakın çıkıyor. Üretimin istenilen seviyelere yaklaşması zararın da aşağıya doğru çekilmesi anlamına geliyor. TTK, şu anda yer altı ve yer üstünde 8 bin 825 işçiyle çalışıyor. Bu kurumun tarihinde çalışmış olduğu en düşük işçi sayısı. Bu düşük işçi sayısı nedeniyle üretimin de tarihinde en düşük seviyeye düştüğü anlaşılıyor. Bu yüzden TTK'ya acilen işçi alınması gerekiyor. İşçi eksiğinin biran önce giderilmesini istiyoruz. İnanıyoruz ki 1 Kasım seçimleri gerçekleştikten sonra ülkeyi yönetecek hükümet oluştuğunda TTK'daki bu işçi açıkları giderilecek."

FOTOĞRAFLI