SAMSUN, () - FAHRİ Trafik Müfettişleri Derneği Samsun Şube Başkanı Sedat Kır, görme engellilerin, birçok sürücünün görme engelliler için döşenen kabartmalı şeritlerin bulunduğu kaldırımlara araçlarını park etmesi nedeniyle zor durumda kaldığını söyledi.
Beyaz bastonla yürüyen görme engellilere yol kılavuzu olması için kaldırımlara döşenen kabartmalı şeritler engellilerin yaşamını kolaylaştırdığı belirtildi. Son dönemde Samsun'da yaygınlaşan bu uygulama engellileri memnun ederken sürücüler kaldırımlara araçlarını park ederek bu kılavuz şeritlerini kaplıyor. Şeritler yardımıyla kaldırımda yürüyen görme engelliler yolunda devam ederken birden park halindeki bir araçla karşılaşıyor. Kaldırımdan inmek zorunda kalan engelliler bu nedenle zaman zaman trafikte tehlike ile karşı karşıya kalıyor.
Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Samsun Şube Başkanı Sedat Kır, trafik eğitimi eksikliği ve duyarsızlığının buna neden olduğunu söyledi. Kır, trafik kurallarıyla ilgili insanların bilinçlendirilmesi, bilgilendirilmesi ve duyarlılık kazanmaları için anaokulu çağında çocuklara trafik eğitim verilmesi gerektiğini anlatırken şöyle dedi:
"Trafik eğitimi liseye kadar devam etmeli. Eğitim sonunda çocuklara bir sertifika verilmeli. Bu konuda Avrupa’daki eğitim sistemi örnek alınmalı. Maalesef ülkemizde vatandaşlarımız trafik kurallarına yeterli düzeyde duyarlı değil. Görme engelliler için kabartmalı şeritlerin bulunduğu kaldırımlara yapılan uygunsuz parklar da bunun açık bir örneği. Sürücüler engellileri hiç düşünmeden kaldırımlara bu şekilde araçlarını park ediyorlar. Vatandaşlarımız mutlaka böyle durumlarda polisi arayarak ihbarda bulunmalı."
Sedat Kır, Samsun’da 537, Türkiye genelinde de 22 bin fahri trafik müfettişinin bulunduğunu belirtti.
Öte yandan trafik ekipleri, kaldırıma park eden araç sürücülerine 'Yaya trafiğini tehlikeye düşürmekten' 81 TL para cezası uyguluyor.

FOTOĞRAFLI