Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, yeni yabancı kuralı ile diğer ülkelerde oynayan Türk asıllı oyuncuların yabancı sayılacağı maddesine açıklık getirdi. Gümüşdağ, "Veli ve Erkan Zengin gibi hak kazanan oyuncular istisna" dedi.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 2015-2016 sezonunda geçerli olacak yeni yabancı oyuncu kuralının detaylarını Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ açıkladı. İlk 11’in tamamının yabancı oyuncu olabileceğini ifade eden Gümüşdağ, "28 lisanslı oyuncudan 14’ü yerli, 14’ü yabancı sınırlaması var. Bunlarla ilgili 21 yaş sınırlaması var. 28’in içinde 2 yerli zorunluluğu var. Yerli oyuncuyu teşvik eden bir sistem. 2015-2016 sezonunda yabancı serbest diyebiliriz. Yabancı ve yerli oyuncu içinde 21 yaş sınırı var. Sistem tamamen yerli oyuncuyu teşvik eden bir sistem. Fatih Terim uzun yıllardır bu konunun üzerinde çalışan bir isim. Bütün kulüplerin tam desteği ile kabul gördüğünü söyleyebiliriz” diye konuştu.
“KENDİ YETİŞTİRDİĞİ OYUNCUYU OYNATINCA TFF BEDEL VERECEK”
Kulüplerin kendi içinde yetiştirdiği oyuncuları oynatınca TFF’nin belli bir bedel vereceğini dile getiren Gümüşdağ, “Kulüplerin çoğunda 30-35, hatta 40 tane sözleşme imzası var. Bunların hepsi kulüplere külfet. TFF, 1-2 hafta içinde bununla ilgili çalışacak. Yönetmelikte belirlerler. Bu sistem ile birlikte SSK, vergi, futbolcu olan, UEFA’da neticelenmiş bir davada varsa bunu yapması mümkün değil. Ligde borçlu olan kulüp yok. Davalı olan var ama yapılandırılmış. Bunların hepsi 2015-2016 içinde geçerli olacak. Mali kriterler olmazsa olmazımız. Hüsnü Güreli geldi ve bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. UEFA kriterlerine uymayı sağlayacak bir sistem olacak” dedi.
“VELİ VE ERKAN GİBİ OYUNCULAR İSTİSNA”
Bir basın mensubunun, “TFF Başkanı Yıldırım Demirören, ‘Diğer ülke takımlarında oynayan Türk asılı oyuncular da yabancı sayılacak’ dedi. Buna göre Veli Kavlak, Erkan Zengin gibi isimleri önümüzdeki sezondan itibaren yabancı olarak mı düşüneceğiz? şeklinde ki soruyu, ‘Doğrudur, öyle düşünebilirsiniz’ şeklinde yanıtlayan Gümüşdağ’ı TFF Başkanı Yıldırım Demirören uyardı.
Demirören, “Veli ve Erkan gibi oyuncular istisna. Çünkü onlar hak kazandılar” dedi. Ardından Gümüşdağ detaylı açıklamayı yaparak, “Onlar hak kazandığı için geçerli sayılmayacak. Veli gibiler 2015-2016 sezonundan sonra yabancı sayılacak. Kazanılmış hak olduğu için. Veli gibi oyuncuların oynamış olduğunu düşünerek, bu statüyü koruyarak bundan sonrakilerde bu statü yabancı olarak değerlendirilecektir” şeklinde konuştu.