2015 yılı için ISCA ve ISCA’nın NowWeMove kampanyası Türkiye koordinatör kuruluşu ENVERÇEVKO girişimi ile “Tüm rotalar Brüksel’e çıkar” (ARLTB) bisiklet turu projesi organize edildi. Sınır ötesi bisiklet turu takımının Eurovelo (Avrupa Bisiklet Rotaları ağı) rotalarından geçerek Avrupa başkenti Brüksel’de final seremoni kutlaması ile sona erecek.
EuroVelo Türkiye Çalışma Grubu, Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Türkiye Ulusal Koordinatörü ve Muğla Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO) Başkanı Feridun Ekmekçi, ARLTB turu 24 Temmuz 2015’de Muğla’dan başlatılarak 9 Eylül 2015’de Brüksel’de tamamlanacağını açıkladı. Ekmekçi, “Bu tur ile Muğla’dan kültürel ve eğlence amaçlı çıkan bisiklet takımı 2 bin 700 km boyunca Türkiye ve 12 Avrupa şehrini görecek. Bu bir yarış değildir. ARLTB ana amacı kıtaları bütünleştirmeye yardımcı olacak Avrupa vatandaşlığı için spor ve kültürel aktiviteleri desteklemektedir. Bu etkinlik sadece bisiklet turu değil, aynı zamanda rotanın geçtiği şehirlerde sağlıklı yaşam için (Badminton, sokak sporları, koşu vb) sportif etkinlikler ve fiziksel aktiviteleri özellikle bisiklet kullanımını destekleyen etkinliklerle desteklenecektir. Bu Ulusal etkinlikler bisiklet kullanımına ilave olarak farklı fiziksel aktivite ve spor etkinliklerini de kapsayacaktır. Böylece “katıl ve dene” sloganı ile sağlımızı korumak ve geliştirmek için gerekli çok sayıda etkinliği için fırsat sağlayacaktır. Bu etkinliklere insanların katılımını destekleyecek, deneme yapabilecekleri eğlenceli bir ortam için fırsat sağlayacaktır. ARLTB turu NowWeMove kampanyasının bir parçası olarak Avrupa’nın en büyük spor ve fiziksel aktivite etkinliğidir. 2012 yılında ISCA tarafından başlatılan NWM kampanyası Avrupa genelinde fiziksel aktivite eksikliği salgını ile mücadele etmek için tüm sektörlerden sportif ve kültürel etkinlikleri paydaşlarını bir araya getirmektedir” dedi.
BAŞLANGIÇ MUĞLA’DAN
Ekemekçi, ARLTB turu Avrupa basın bültenine ilave olarak özellikle Muğla başlangıç olarak planlandığını belirterek, “ENVERÇEVKO Ulusal Eurovelo Koordinatörlüğü ve Ulusal MoveWeek koordinatörlüğü tarafından koordinasyonu sağlanmaktadır. Muğla’nın bisikletli turizm potansiyelinin Uluslararası düzeyde tanıtımı için en geniş kapsamlı projesidir. Bu amaçla bölgesel tanıtıma destek vermek amacı ile Bodrum-Fethiye-Marmaris yerel yönetimleri, yerel hükümetleri ve ilgili çevre-bisiklet-turizm-doğa sporları STK’ları desteği etkinlik ve basın toplantısı düzenlenmesi halinde 25-26-27 Temmuz 2015 tarihlerinde ziyaretlerin yapılması öngörülmektedir. Bunun için iletişim bilgilerindeki kişilerle irtibat kurulabilir. Eurovelo potansiyel uzantı güzergâhlarının tanıtımı için yerel yönetimler ve geçtiği şehirlerde yerel paydaşlar desteği ile bisikletli ulaşım ve turizm seçenekleri için farkındalığın artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca Selanik’te büyük önder Atatürk’ün evi ziyaret edilecektir. Tanıtım kampanyası için PEGASUS Airlines ulaşım için iyi fiyat garantisi ile destek olmaktadır. ARLTB turu 1-5 Haziran 2015 tarihlerinde Fransa’da yapılacak Velocity bisiklet zirvesi, ECF yıllık genel kurul toplantısı ve Ulusal Eurovelo Koordinatörleri toplantılarında tanıtımı yapılacaktır. Yakın zamanda Muğla bölgesinde araba çarpması sonucunda maalesef hayatını kaybeden Fransız bisikletçi Christian Jean Auguste Niaffe için Fransa’da olası bir anma etkinliğine katılım sağlanması planlanmaktadır” dedi.