Müebbet hapse mahkum Hakkarili hasta tutuklu Gıyasettin Sevmiş’in ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkâri Şubesi’ne başvurarak tahliye edilmesini istedi.
Yaklaşık 9 yıl önce ‘Örgüte yardım ve yataklık’ suçundan tutuklanarak müebbet hapse mahkum olan ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Gıyasettin Sevmiş’in yakınları, İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi’ne başvurdu. Kalıtsal olan karaciğerdeki bakır metabolizmasının bozuk olmasından kaynaklanan vinson hastalığına yakalanan 42 yaşındaki Sevmiş’in eşi Sultan Sevmiş, Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruya rağmen 3 yıldır bu hastalıkla boğuşan eşinin tahliye edilmediğini söyledi. Ekonomik olarak zor durumda olduklarını kaydeden Sultan Sevmiş, bir yandan cezaevinde hasta tutuklu olan eşinin durumu bir yandan da 5’i de öğrenci olan çocuklarına bakmanın çok zor olduğunu söyleyerek, eşinin tahliye edilmesini istedi.
İHD Hakkâri Şubesi Başkanı İsmail Akbulut da, İHD’nin hasta tutukluların tahliye edilmesi için büyük bir çaba sarf ettiği, ancak hükümetin hiçbir adım atmadığını söyledi. Akbulut, İHD olarak hasta tutuklularla ilgili çağrılarını yenilediklerini belirterek, cezaevinde bulunan 228’i ağır 568 tutuklunun tahliye edilmesini istedi. Akbulut, barış grubu üyesi Lütfi Taş, Diyarbakır Cezaevi idaresinin ihmali sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek "Cezaevlerinde artık tabutların değil insanların aileleri ile sağlıklı bir şekilde yaşayabilmelerinin koşulları oluşturulmalı. 9 yıldır Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Gıyasettin Sevmiş, çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır. Bakanlığa yaptığımız bütün müracaatlar sonuçsuz kaldı. Ailesi tekrar bize başvurdu. Cezaevinde 228 ağır hasta tutuklu bulunuyor. Gıyasettin Sevmiş’in de aralarında bulunduğu bu tutukluların acilen tahliye edilmesini bekliyoruz” dedi.
Sevmiş’in öğrenci olan oğlu Ömer Sevmiş de, 9 yıldır cezaevinde bulunan ve vinson hastası olan babasının tahliye edilmesini beklediklerini belirterek, yetkilileri hasta tutuklular konusunda duyarlı davranmaya davet etti.
Kızı Helin Sevmiş de, 9 yıldır cezaevinde olan babası başta olmak üzere bütün hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.