Mersin’in Mut ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" açıldı.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen “Eğitimde İşbirliği Protokolü” kapsamında ülkemizde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarlarının ilçede de tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.
Fuarlarla ilgili olarak bilgi veren Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin,“TÜBİTAK Bilim Fuarları, öğrencilerin bireysel ilgileri doğrultusunda seçtikleri konuları inceleyerek hazırladıkları projelerle, bilimsel araştırma süreçlerini yaşayarak öğrendikleri etkinliklerdir. TÜBİTAK Bilim Fuarları, temel ve ortaöğretimde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak MEB’e bağlı okullarda düzenlenen bilimsel faaliyetlerdir. Okullarda düzenlenen bu fuarlarla, 5–12. sınıf öğrencilerinin, öğretim programları ve kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yapacakları, bu araştırmaların sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrencilerin ve izleyicilerin eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda yapılacak bilim fuarlarına TÜBİTAK tarafından 5.000 TL destek verilmektedir” dedi.
İlçede 7’si resmi lise, 21’i ortaokul olmak üzere toplam 28 okulda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı gerçekleştirildiğini ifade eden Gergin, “Bu vesileyle ilçemizdeki okullara 140 bin TL kaynak aktarılmış olup, bu kaynakla okullarımızda bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Ayrıca yapılan harcamalarla Mut esnafı da bu kaynaktan dolaylı da olsa faydalanmıştır. Yapılan bu fuarlarda 1840 öğrencimiz 920 adet bilimsel proje gerçekleştirmiştir. Fuarlar sonucunda öğrencilerimiz bilimsel bir araştırma yapmanın ve bulduklarını arkadaşlarıyla, velileriyle ve öğretmenleriyle paylaşmanın heyecanını yaşamıştır. Ayrıca vatandaşlarımız da okullarda yapılan bu etkinliklere katılarak öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları bizzat yerinde görerek çocuklarıyla gururlanmışlardır” dedi.
Çeşitli ders ve alanlarda hazırlanan 25 projenin sergilendiği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda buluşlar beğeniye sunuldu. Fuarı gezen Mut İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, TÜBİTAK Bilim Toplum Dairesi Müdürü Mustafa Orhan, okullarda görevli proje yürütücüleri, okul idareleri, danışman öğretmenleri, öğrenci velileri ve canla başla çalışan ve proje üreten genç bilim adamlarına katkılarından dolayı teşekkür etti.