Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ortaklaşa yürüttükleri ‘Güvenle İskele, İskelede Güvenlik Projesi’ eğitim seminerinin 4’üncü adımı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde yapıldı. MUTSO toplantı salonunda yapılan seminerde, cephe iskelesi kurulumu, ülkemizde cephe iskeleleri ile ilgili mevzuat ve standartlar, cephe iskelelerini ürün ve belgelendirilmesi ile muayene ve gözetim cephe iskele projesi ne zaman verilir, yüksekte yapılan çalışmalarda kişisel koruyucu donanımların önemi, cephe iskelelerini kim(ler) kurmalıdır? Cephe iskelelerinin kurulum ve söküm aşamalarında güvenli çalışma yöntemleri, yüksekte yapılan çalışmalarda kişisel koruyucu donanımların önemi gibi konular ele salındı.
Toplantının açılışında konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen iş kazalarının önlenmesi ve iş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerin önüne geçilmesini amaçlayan bu seminerler bu alanda farkındalık yaratacaktır. 2015 yılında 15 ilde yapılacak olan ‘Güvenli iskele’ seminerlerinin dördüncüsü Muğla’da yapılıyor. Odamızın özellikle inşaat meslek komitesini ilgilendiren bir konu fakat bunun dışında resmi kurumlarımızın inşaat mühendisleri de bu konuda bilgi sahibi olmak durumunda. Çünkü önümüzdeki günlerde bu sektör ile ilgili birçok kanuni düzenlemeler karşımıza çıkacak ve standartlar ölçüsünde iskele kurma konusunda zorunluluk ortaya çıkacak. Bu da iş kazalarının önlenmesi açısından önemli” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerimi ise güvenli iskele kurulumu ile ilgili mevzuatlar ve iş kazaları hakkında bilgi verdi. Gerimi, “İş kazalarının her geçen gün gündemimizde daha fazla yer aldığı, özellikle madenlerde ve İstanbul’da yaşanan asansör faciası bu tür eğitim seminerlerinin daha çok yapılmasına vesile oldu. İş sağlığı ve güvenliği bu tür kazaların her geçen gün toplum içinde farkındalığı arttırıyor. Bu iş kazalarının nasıl önleneceğine ilişkin çalışma elimizde mevcut. Türkiye’de ilk defa 2012 yılı içerisinde müstakil iş sağlığı ve güvenliği kanunu yayınlandı. Genelde iş kazalarına baktığımızda maden, inşaat sektöründe ve metal sektöründe kazaların yoğun bir şekilde olduğu görülüyor. İnşaat sektörü maalesef bu kazaların yüzde 33’ünü teşkil ediyor. Yine bu kazaların da önemli bir kısmı yüksekten düşme ile ilgili. Yani ölümlü kazaların yaklaşık yüzde 40’ı yüksekten düşe olarak gerçekleşiyor. Yüksekten düşmelerin yüzde 25’i de cephe iskelelerinden düşme olarak meydana gelen ölümler. Elimizde bu konuda yönetmelikler var, standartlar var ama uygulamada bunu yapan iskeleyi üreten firmaların henüz belgelendirilemediğini gördük. TSE bu konuda çalışmasını yaptı ve şu anda 50’ye yakın firma standartlara uygun iskele üretimi için müracaatlarını yaptılar” dedi.