Diyarbakır’da, Kürt, Türk, Türkmen, Ermeni, Süryani, Keldani, Alevi, Müslüman, Ezidi ve Hristiyan gibi farklı halk ve inançları temsilen kurulan Kırklar Meclisi’nde kentin sorunları tartışıldı.
Sur ilçesinde bir otelde yapılan toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut ile Sur meclis üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kırklar Meclisi’nin kentteki birçok örgütlü yapıya nazaran son derece saygın bir yere sahip olduğunu söyledi. Kışanak, "İskenderpaşa Mahallesi’ndeki yapıların yıkılması konusuna açıklık getirdik. Söz konusu mahallede tehlike arz eden ve yıkılmaya yüz tutmuş evlerin Kırklar Meclisi’nin çağrısı ile muhtarın mülk sahiplerinin rızasını almasıyla yıkılacaktır. Yine TOKİ’nin çalışma yaptığı Alipaşa, Lalabey ve Hz. Süleyman Camisi’nin etrafındaki yapıların mülk sahipleri ile TOKİ’nin kamulaştırma bedelinde anlaşmaları halinde yıkılabilecektir. TOKİ ile vatandaş arasında bir uzlaşma sağlanmadığı ve şu binalara geçebilirsiniz denilmediği için bu iki mahalledeki çalışma durmuş durumda. Belediyenin bu konuda hiçbir yükümlülüğü yok. TOKİ ile yaptığımız birkaç görüşmede sonuç alamadık. Biz Valilik ve TOKİ nezdinde bu sorunun çözülmesi için girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
"TÜM YOLLARI ASFALTLAYACAĞIZ"
Yolların durumuyla ilgili Kırklar Meclisi’ni bilgilendiren Kışanak, yağmur suyunun ayrı bir kanal aracılığıyla toplanması amacıyla 65 km uzunluğunda yeni bir kanal döşediklerini, böylece her yağışta yolların göle dönmesini önlemeyi amaçladıklarını kaydetti. Kışanak, "24 milyon lirayı bu altyapı projesi için yerin altına gömdük. Bu nedenle bütün yollarımız bozuldu. Halkımız yolun bozuk olmasından dolayı şikayet etmekte çok haklıdır. Ancak biz bu altyapı hizmetini yapmak zorundaydık. Bitirme aşamasına getirdik. Nisan ayında iklimin müsait olmasıyla birlikte tüm yollarımızı asfaltlayacağız. Hem şehir içindeki asfalt çalışmaları için hem köylerimizin grup yolları için 176 milyon liralık bir bütçe ayırdık. Özel durumlar olmaz ise şehir içindeki bütün yollarımızı yeni baştan asfaltlamış olacağız. Köylerimizin grup yolları konusunda büyük bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.
"TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİ"
Temizlik konusunda haklı hiçbir mazeretin gerekçe olamayacağını belirten Kışanak, "Mart ayında kampanya başlatacağız. Klip, billboard, afiş, el ilanlarıyla farkındalık yaratmaya çalışacağız. Belediye ekipleri kentte her gün düzenli olarak temizlik yapmaktadır. Ancak kentin temizliğinden sonra birkaç saat içinde kirlenmektedir. Bu rastgele her saatte çöpün dışarıya atılmasından kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.
Ulaşım hizmetleri hakkında da bilgi veren Kışanak, otobüs sayısını artıracaklarını, özellikle çevre dostu doğalgazla çalışan otobüslerle hizmetin verileceğini sözlerine ekledi.