Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), 22 Mart’ta başlayacak ‘Dünya Su Haftası’nda susuzluk tehditine karşı suyun bilinçli kullanımına yönelik ‘1. Adana Su Zirvesi’ başlığıyla bir dizi etkinlik ve sempozyum düzenliyor.
Tüm dünyada 22 Mart tarihinde kutlanan Dünya Su Günü etkinliklerinin Türkiye ayağı büyük bir organizasyonla ASKİ ev sahipliğinde yapılacak. Zirveye ilişkin ATOSEV’de düzenlenen basın toplantısında konuşan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, amaçlarının susuzluk tehditine karşı farkındalık oluşturmak olduğunu kaydetti.
Dünyadaki milyarlarca insanın yeryüzündeki mevcut suların sadece yüzde 1’ini kullandığına dikkat çeken Pekar, Türkiye’nin su sıkıntısı yaşayan bölgeler arasında yer aldığını söyledi. Rakamsal örnekler veren Pekar, Avrupa, Amerika gibi ülkelerin su zengini olduğunu fakat çöl olarak bilinen Irak’ta kişi başına 2 bin metreküp su düşerken, Türkiye’de kişi başına sadece bin 600 metreküp su düştüğünü kaydetti. Özellikle çocuklara bilinç aşılanması gerektiğini vurgulayan Pekar, ‘1. Su Zirvesi’nde okullar ve AVM’lerde çocuklara yönelik sunumlar yapılacağını ifade etti.
AVMLER’DE SU STANTLARI KURULACAK
Zirve kapsamında yapılacak etkinlikleri anlatan ASKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Lütfi Doğan ise 22 Mart Pazar günü Optimum ve M1 Real alışveriş merkezlerinde etkinliklere başlayacaklarını dile getirerek, AVM’lerde kurulacak stantlarda suyla ilgili sunumlar yapılacağını ve çocuklara hediyeler dağıtılacağını anlattı.
23 Mart Pazartesi günü Sheraton Otel’de büyük bir sempozyum gerçekleştireceklerini belirten Doğan, Türkiye genelinden gelen önemli konuşmacıların katılacağı panellerde ‘Havza Yönetimi’ ve ‘Dünya Su Savaşlarına Doğru Gidiyor mu?’ konularının işleneceğini ifade etti.
ÇOCUKLAR SIRTLARINDA SU TAŞIYACAK
24 Mart Salı günü ise Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek bir etkinliğe imza atacaklarını anlatan Lütfi Doğan, suya ulaşmanın ne kadar zor olduğunu çocuklara anlatabilmek için çocukların özel hazırlanan çantalara doldurulmuş sularla Büyükşehir Belediyesi önünden ASKİ bürosuna yürüyeceklerini bildirdi.
Öte yandan, ‘Dünya Su Haftası’ boyunca okullarda çocuklara yönelik eğitim seminerleri verileceğini anlatan Doğan, Çukurova Üniversitesi’nden uzman hocaların çocukları bilinçlendireceğini kaydetti.