CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, ülkelerindeki savaştan kaçarak İstanbul'a yerleşen bazı Suriyelileri, kaldıkları evlerde ziyaret etti. Fatih'te Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Vefa Semti'ne dün akşam saatlerinde giden Gürsel Tekin, burada kendisini karşılayan Suriyeli çocuklara çikolata dağıttı.

Ardından bazı evlere giren Tekin, ailelerle sohbet ederek durumları hakkında bilgi aldı. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında terk edilmiş olan binalarda kalan Suriyelilerin dramı Gürsel Tekin'i şaşırttı. Daha önce dükkan olarak kullanıldığı öğrenilen bir yere giren Tekin, kötü koşullar altından yaşayan Suriyelilerle ilgilendi.

"ÇOCUKLARIN BANYO YAPMA İMKANI YOK"

Aileleri ziyareti sırasında konuşan Gürsel Tekin, "Olağanüstü bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu tablo sadece burada değil, İstanbul'da hemen hemen bütün bölgelerinde var. Ben aynı zamanda, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Güneydoğu coğrafyasında bu tablonun daha ağırını gördüm. Şanlıurfa'da insanlar barınma imkanı bulamadıkları için hastane koridorlarında sabahlıyorlar. O hastanede kokudan içeri giremiyorsunuz. Burayı birlikte gezdik. İmkanları olmadığı için insanlar, kağıt, lastik ne bulurlarsa ısınmak için yakıyorlar. Bu da olağanüstü bir kirlilik oluşuyor. Çocukların banyo yapma imkanı yok. Bu koşullarda insanlar burada yaşıyor. Bu drama hepimizin bir el atması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda Birleşmiş Milletleri de göreve davet ediyorum. Çok sayıda insanın hastalıklar dolayısıyla öldüğü ve yeni yeni hastalıkların özellikle çocuklar üzerinde sirayet ettikleri görülüyor. Tabloyu gördüğünüz gibi bu tarihi ada neredeyse tecrit edilmiş. İnsanlar burada çaresiz. Kira ödüyorlar. Kirayı kime ödedikleri belli değil. Ortada kontrat yok. Elektriği kesilmiş, çaresiz kalınca bir yerlerden para bulmuş, elektriğini açtırmış. İnsanlar İstanbul'un gündüz güzel tarafını görüyor. İstanbul'un geceleri gerçekten çok vahim, çok dramatik durumda" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI