Kanser haftası olması nedeniyle açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Nail Umay “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” dedi.
Kanser Haftası dolayısıyla Sağlık İl Müdürlüğü önünde açılan stantta, hastalığa karşı vatandaşlara uyarıcı broşürler dağıtılıyor. Stant önünde bir açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Nail Umay, vatandaşlar arasında kanser konusunda farkındalık sağlamak amacıyla her yıl 1-7 Nisan tarihlerinde Kanser Haftası olarak etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Kanserin kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlar olduğunu belirten Umay, “Genel anlamda ise kanser; vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir” dedi.
Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Umay, “Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye’de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur” ifadelerini kullandı.
Kanserden korunmanın kanserin tedavisinden daha önemli bir husus olduğunun altını çizen Umay, şunları söyledi:
“Korunmada, yukarıda anlatılan başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. İlimizde de Kanser taramalarını gerçekleştiren KETEM (Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi) Beydağı Devlet Hastanesi kampüsünde hizmet vermektedir.”