ORDU (AA) - GÖKHAN GÜCÜKÜOĞLU - Ordu'da bir işletmeci, 3 bin metrekarelik alana kurduğu akvaryum balığı üretim tesisinde, modern balık havuzlarının yanı sıra eski buzdolaplarından oluşturduğu 22 havuzda da balık yetiştiriyor.

Perşembe ilçesi Beyli Mahallesi'ndeki tesisinde akvaryum balığı üreten Mustafa Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de akvaryum balığı üretim tesisi sayısının çok az olduğunu söyledi. 

Akvaryum balığı üreten bir akrabasının kendisine balık hediye etmesinin ardından bu işe ilgi duymaya başladığını ve üretim tesisi kurmaya karar verdiğini anlatan Erkan, "Yaptığım araştırmalar neticesinde Karadeniz bölgesinde daha önce bu yönde kurulmuş bir tesis olmadığını gördüm" dedi. 

Buzdolabından havuz oluşturma fikrinin biraz da imkansızlıktan doğduğunu ifade eden Erkan, "Bir gün sanayide hurda işi yapan bir arkadaşı ziyarete gittim. Bana eski buzdolapların içerisinde yetiştirdiği sebzeleri gösterdi. Ben de o günlerde 'aldığımız balıkları nereye koyabilirim?' diye düşünüyordum. O anda kendi kendime 'havuzları buldum' dedim. Hurdacı arkadaştan birkaç eski buzdolabı aldım. Gelen balıkları içerisine koyduğumuzda gördük ki bir hayli işe yarıyor" diye konuştu.

Erkan, balıkların buzdolaplarından oluşturulan havuzlarda rahatlıkla yaşayabildiğini belirterek, "Akvaryum balıklarının yaşaması için sürekli taze suya ihtiyaç olmuyor. Sadece hava vermeniz ve suyu belirli bir ısıda tutmanız yeterli oluyor. Biz hortum aracılığıyla suya hava veriyoruz. Ayrıca dolapların dışı köpükle kaplı olduğu için suyu belirli bir ısıda tutmaya yardımcı oluyor. Tabii ki her ne kadar kullanışlı olsa da bu geçici bir çözüm" dedi.

- Yıllık 250 bin balık üretmeyi hedefliyor 

Tesiste 5 farklı türde balığın üretimini yaptıklarını vurgulayan Erkan, Türkiye'de söz konusu sektörün yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını dile getirdi. 

Piyasada satışı yapılan akvaryum balıklarının büyük bir çoğunluğunun yurtdışından getirildiğini anımsatan Erkan, şunları kaydetti:

"Burada 18 modern havuzda yıllık 250 bin balık üretimi yapmayı hedefliyoruz ama biz daha yeni başladığımız için şimdilik tesiste 50 bin civarında balık bulunuyor. Pazarlama konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Gelen talep noktasında bir sıkıntı yok. Zorlandığımız konu, oluşan ithal pazarı. Bunun önüne geçmek biraz zaman alacak. Bu işi yapmak isteyen arkadaşlar, Tarım İl müdürlüklerinden fikri yardım alabilir. Güzel ve geleceği olan bir sektör."