Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Gençlik Kolları, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 309. maddesinde belirtilen ’Anayasayı ihlal’ suçunu işlediğini öne sürerek, İl Seçim Kurulu’na dilekçe verdi.
CHP Eskişehir İl Gençlik Kolları Başkanı Avukat Hüseyin Akçar, ’Anayasayı ihlal’ suçunun ağır bir suç olduğuna dikkat çekti. Akçar, “Bu ağır suçun işlenmesi için fiili olarak cebir ve şiddete gerek yok. Erdoğan’ın sistematik olarak rejimi değiştirme ve Anayasanın ilk 3 maddesine aykırı tüm çabaları, bu suçu işlediğini göstermektedir. 12. Cumhurbaşkanı her alanda insanları zorlamaktadır, dayatmış olduğu iç güvenlik yasası da bunun göstergesidir” dedi.
Cumhurbaşkanının ’resmen ve alenen’ tarafsız davranmadığını öne süren CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Akçar, şöyle konuştu:
“Anayasaya aykırı olmasına rağmen bir siyasi partiye oy istiyor. Başbakandan daha çok ’icraat’ konuşuyor. Başbakandan daha çok muhalefet partilerini söylemlerine konu ediyor. ’Yargı ayak bağıdır’ diyor. Yargının, icraatı denetlemeyeceği bir sistemden söz ediyor. Bulunduğu makamdan AKP’ye destek çıkarak muhaliflere tehditler savuruyor. Hiçbir şekilde makamın anlamını tezahür edemeyen Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, tamamen kendi sistemini oluşturmuş ve oturduğu saraydan ülkeyi yönetmeye talip olmuştur. Hukukçu arkadaşlarımızla birlikte hazırladığımız dilekçeyi YSK’ya gönderilmek üzere İl Seçim Kurulu’na teslim edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na sahip çıkan biz gençler, kamuoyunu bilgilendirmek için böyle bir girişimde bulunduk. Tarafsızlığını koruması anayasal bir zorunluluk olan Erdoğan’ın, açılış veya teşekkür adı altıda yapacağı mitinglerin önlenmesi için dilekçemizi sunuyoruz.”