KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fazıl Boyner Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Kaçan Softa, mevsim geçişlerde hastalıkların artış gösterebileceğini bildirdi.

Softa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ısınan havanın etkisi ve çevre koşullarına bağlı olarak bazı parazitle bakterilerin ortamda çoğalmasının enfeksiyonun gelişmesinde etkili olduğunu söyledi.

Bireylerin karşılaşabilecekleri rahatsızlıkların başında üst solunum yolu enfeksiyonu ve alerjik rahatsızlıkların geldiğini ifade eden Softa, şöyle konuştu:

"Mevsimsel arası geçişte üst solunum yolu enfeksiyonu her yaşta görülebilir. Özellikle mevsim değişikliğinin olduğu mart-nisan aylarında vücudun savunma mekanizmalarında görülen zayıflamaya bağlı bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu sorunlara bağışıklık açısından bebek, çocuk, yaşlılar, hamileler ve kronik rahatsızlığı olanlar daha sık yakalanabilir. Bireylerde öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, yaygın vücut ağrıları, halsizlik ve yorgunluk şikayetleri görülebilir. İshaller ortaya çıkabilir. Bu sorun bebek ve çocuklarda sık görülebilir. Mevsimsel dönüşlerde beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekir. Sıkı bir kahvaltı yapılmalı, öğünler atlanılmamalı. Bir öğünde çok miktarda yemek yerine, ara öğünlerin olduğu düzenli bir beslenme programı uygulanmalı. Mevsiminde yetişen taze meyve ve sebzeler tüketilmeli"

Softa, yaşanılan ve çalışılan ortamların sık sık havalandırılması gerektiğini, iyi havalandırılmamış ortamlarda enfeksiyonların yayılma hızının artacağını kaydetti.