Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Küresel sorunlar hepimizi yakından ilgilendiriyor. Bu küresel sorunlar da küresel çözüm gerektiriyor. Bu noktada G20’nin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor” dedi.
G20 ülkelerinin büyükelçileri, B20 Türkiye’nin önceliklerini öğrenmek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere TOBB’da, B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde biraraya geldi. Toplantıda bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, “Bugün G20 ülkelerinin çok kıymetli büyükelçileri ve büyükelçilik temsilcileri ile G20-B20 ilişkilerini konuşacağız; B20 Türkiye olarak bu yıl gerçekleştireceğimiz çalışmaları Sayın Büyükelçilere aktaracağız. Kendilerinden B20 2015 sürecini en iyi biçimde tamamlamak için destek isteyeceğiz” diye konuştu.
“G20, KÜRESEL EKONOMİK KRİZLERDE NE KADAR ETKİN BİR PLATFORM OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
“Bu sene 2010’da resmi olarak başlayan B20’nin altıncı yılı” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Ben G20 ve tabi ki B20 işlerine ilk girdiğimde küresel krizin ortasındaydık. Cannes Zirvesi’ne gittiğimizde Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırmasını konuşuyorduk. O günden beri G20 çok işler başardı, küresel ekonomiyi çok önemli tehditlerden kurtardı. G20, küresel ekonomik krizlerde ne kadar etkin bir platform olduğunu gösterdi. Ancak bugün gelinen noktada, küresel ekonomide daha önce karşılaşmadığımız sorunlarla yüz yüzeyiz. Para bolluğunun biteceği, parasal sıkılaşmanın başlayacağı günleri konuşuyoruz. Hepimizin gözü, Amerikan Merkez Bankası -FED’de. Ancak hiç kimse bu durumun gelişmekte olan ekonomilerde ve az gelişmiş ülkelerde, ne gibi sonuçlar oluşturacağını kestiremiyor."
Başarılı altyapı projelerini hayata geçirmede sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Elimizde kaynak var, masa üzerinde de proje. Ama kaynak ile masa üzerindeki projeyi birleştirip uygulamaya geçiremiyoruz. Enerji hala çok bilinmeyenli bir denklem. Kaya gazından, yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar çok ilginç alternatifler ortaya çıkıyor. Fakat petrole hala göbekten bağlıyız. Brent petrol fiyatı ortada ciddi bir kriz beklentisi olmamasına rağmen yaklaşık yüzde 50 düştü. Bu düşüşün ardından neleri getireceği belli değil.”
“KÜRESEL SORUNLAR DA KÜRESEL ÇÖZÜMLER GEREKTİRİYOR”
Büyümenin motoru olarak anılan ticaretin eski ihtişamını kaybettiğine değinen Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Her yıl küresel büyümenin 2-3 katının üstünde ticaret artışı oluyordu. Son yıllarda yavaş büyüme hızlarının da altında ticaret artışı görüyoruz. Bugün ’ticareti nasıl daha serbest hale getirebiliriz?’ yerine, küresel ekonominin geleceği için çok tehlikeli olan tarife dışı engelleri konuşuyoruz. Artık çok taraflı anlaşmalar yerine bölgesel anlaşmalar revaçta. Mega bölgesel anlaşmalar bir yanda ilerliyor, Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki çok taraflı müzakereler öbür tarafta can çekişiyor. Bunların hepsi küresel sorunlar ve hepimizi yakından ilgilendiriyor. Bu küresel sorunlar da küresel çözüm gerektiriyor. Bu noktada G20’nin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü G20 küresel sorunların çözümünde en üst istişari platform. Belki de küresel ekonomiyi ilgilendiren hususlarda hızlı ve etkin biçimde ortak kararlar alınabilecek tek platform. Bu yüzden biz, Türk iş dünyası olarak, 2015’teki G20 dönem başkanlığımıza önem veriyoruz. Çünkü bunun bir daha en erken 20 yıl sonra karşımıza çıkacak bir fırsat olduğunun farkındayız. Bu fırsatı da en iyi şekilde değerlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”
“G20’NİN İŞ DÜNYASI KANADI OLAN B20’Yİ DAHA DA GÜÇLENDİRMELİYİZ”
G20’nin böylesine önemli olduğu bir dönemde, hükümetler ile iş dünyaları arasında işbirliğinin artırılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Bu yüzden G20’nin iş dünyası kanadı olan B20’yi daha da güçlendirmeliyiz. B20 Türkiye olarak hedefimiz B20’yi çok daha etkin ve güçlü bir platform haline getirmek. İş dünyasının sesini çok daha güçlü bir biçimde G20 liderlerine duyurmak. Bu maksatla 2015 için oldukça yoğun bir B20 programı hazırladık. Ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam, yolsuzlukla mücadele ile KOBİ’ler ve girişimcilik görev güçlerimiz ile çalışmalarımıza başladık. Yakında B20’de aktif rol alan Türk şirketi sayısını artırmak için İş Dünyası Liderleri Forumunu kuruyoruz. Türk şirketlerinin tepe yöneticilerinden oluşacak 100 kişilik bu forum ile 2015 yılı boyunca B20 çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu sene B20 sadece Türkiye ile de sınırlı kalmayacak. B20 toplantılarını yurt dışına da taşımaya başlıyoruz.”
“BÖLGESEL İSTİŞARE TOPLANTILARINA START VERİYORUZ”
Önümüzdeki hafta Davos’ta G20-B20 ortak toplantısını dünyanın önde gelen CEO’larının katılımlarıyla gerçekleştirileceğini bildiren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şubat ayında Suudi Arabistan’dan başlayarak Ortadoğu, Latin Amerika, Afrika, Asya, Güney Asya ve Uzak Doğu’da bölgesel istişare toplantılarına start veriyoruz. Bu konsültasyonları büyük uluslararası etkinlikler etrafında gerçekleştirerek B20 farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Nisan ve Haziran aylarında ilki Washington’da IMF-Dünya Bankası İlkbahar Toplantıları etrafında, diğeri ise Paris OECD toplantıları çerçevesinde Görev Gücü Ortak Toplantılarını yapacağız.”
“20’Yİ AŞKIN ETKİNLİKLE SES GETİRECEK BİR B20 SÜRECİ HAZIRLADIK”
B20 çerçevesinde bu denli kapsamlı ve çok sayıda organizasyon zinciri daha önce tasarlanmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Toplam 20’yi aşkın etkinlikle ses getirecek bir B20 süreci hazırladık. Biz, B20’nin sesinin daha fazla duyulmasını, G20’yi daha fazla desteklemesini istiyoruz. Bizim ’bir elin nesi var, iki elin sesi var’ diye bir atasözümüz var. G20 hükümetleri ile iş dünyalarının işbirliğinden başarılı sonuçlar alınacağından eminim” ifadelerini kullandı.