Aksaray’da, evin iki odasında meydana gelen göçükle tehlike içinde anneleriyle birlikte yaşayan 5 ve 7 yaşlarındaki kardeşler, elektrikleri olmadığı için mum ışığında ders çalışıp ödevlerini yapıyor. Büyüyünce doktor olmak istediğini söyleyen kardeşlerden 5 yaşındaki Gözde, doktor olunca annesini iyileştireceğini söyledi.
Üç yıl önce eşinden ayrılan 30 yaşındaki Özlem Dokuyucu, iki çocuğuyla yalnız kaldı. Üç yıl boyunca yaz aylarında sattığı boncuklarla geçimini sağlayan daha sonra da sosyal hizmetlerden aldığı 550 TL maaşla geçimini sağlamaya çalışan Özlem Dokuyucu, şimdi elektrikleri olmadığı için mum ışığında harabe bir evde yaşam mücadelesi veriyor. Ailesi ve yakınlarından yardım alamayan kadın, bir yandan oturduğu evin kirasını ödeyemediği için evden atılma korkusu yaşarken, bir yandan da yaşadığı evin iki odasında meydana gelen göçükle tehlike içinde iki çocuğuyla birlikte yaşıyor. İkinci sınıfa giden ve engelli olan 7 yaşındaki Merdan Ali ve 1’inci sınıfa hazırlanan 5 yaşındaki Gözde, evlerinde elektrik olmadığı için mum ışığında ders çalışıp ödev yapıyor.
"BEŞ AYDIR KİRA ÖDEYEMİYORUM"
Hepatit B ve bazı hastalıkları nedeniyle çalışamaz hale gelen anne ise çaresizlik içerisinde yetkililerden yardım istedi. Çocuklarıyla birlikte verdikleri yaşam mücadelesini anlatan anne Özlem Dokuyucu, “Ben yazın boncuk falan satıyordum. Bu evi Temmuz ayında tuttum. Beş aydır kirasını veremiyorum. 600 TL ev sahibine borcum var. O yüzden elektriğimizi açtıramıyoruz. 550 TL Aile ve Politikalar Müdürlüğü’nden yardım alıyoruz. Bu da bizim 1 aylık geçimimizi sağlamıyor. Eşimden 3 yıldır ayrıyım, ancak 5 ay önce mahkeme ile boşandık. Elektriğimizi girdik gireli açtıramadık. 550 TL ile iyi kötü geçinmeye çalışıyoruz. Sağa sola borç yapıyoruz, çocuklarım büyüdü, çamaşırları falan hep küçüldü. Elbise ve yiyecek alıyorum. Ayakkabıları eskidi. Çocuklarımın ayakları ıslanıyor, rezil kepaze oluyorlar” dedi.
"MUM IŞIĞINDA OTURUYORUZ"
Çocuklarının mum ışığında ders yaptıklarını belirten anne Dokuyucu, “Gördüğünüz gibi rezillik, mum ışığında oturuyoruz. Karanlıkta olmuyor, saat 6-7 gibi yatmak zorunda kalıyoruz. Çocuklarımın canı sıkılıyor, televizyonumuz yok. Bacımın oraya gitmek zorunda kalıyorum ama onlarında durumu yok. Ailece rezil durumdayız. Annem, babam, kardeşlerim desen zaten düzenleri yok. Herkesin kendine faydası, bizlere faydası yok" diye konuştu.
Aksaray Valiliği’nden yardım istediğini belirten Dokuyucu, “Valilikten yardım istedim ama set alıyorsunuz dediler. 550 TL’ye set diyorlar, onun dışında da yardım vermiyorlar. Çocuklarımın kitaplarını Allah razı olsun okuldan karşılıyorlar. Kalemini falan ben kendim aylığı çekince alıyorum. 15-20 tane alıyorum, idare ediyoruz" şeklinde konuştu.
"ÇOCUKLARIM İÇİN AMELİYAT OLAMIYORUM"
Sarılık ve Hepatit B gibi hastalığı olduğunu belirten anne Dokuyucu, “sözlerini şöyle sürdürdü: "Bende sarılık, Hepatit B hastalığı var. Karaciğerimde sorun var, sürekli ağrıyor. Doktorlar ameliyat olman gerekiyor dediler ama iki çocuğumdan korktuğum için ameliyat olamadım. Çocuklarımı nereye bırakıp gideyim. Ameliyat olacağım ama çocuklarıma bakan kimse yok. Allah rızası için bunun bir tedavisi varsa tedavisini istiyorum yetkililerden. Hasta olduğum içinde çalışamıyorum. Midemde de sorun var. Migrenim var. Doktora gidiyoruz ama yüzde çıkıyor ve onu ödemek zorunda kalıyoruz.”
"EVDEN ÇIKARTILDIM AMA GİDECEK YERİM YOK"
Birikmiş kira borçları nedeniyle ev sahibinin de kendilerini evden çıkarttığını belirten anne Özlem Dokuyucu, “Ev sahibine 600 TL borcum var. Gelip gidip evden çık diyor, sıkıştırıyor. Anlaşmamız böyle değildi, peşin ödeyecektim kirayı, çık evimden diyor. Elektriği de TC numarası verip açtırmıyor. Biz de açtıramıyoruz. Gidecek yerim, kalacak yerim yok. Kadın sığınma evine gitsem orada da rahat edemem iki çocuğumla. Allah rızası için yardımcı olsunlar bize” ifadelerini kullandı.
"DOKTOR OLUP ANNEMİ İYİLEŞTİRECEĞİM
İkinci sınıfa giden 7 yaşındaki Merdan Ali ise mum ışığında ders çalıştığını belirterek, “Elektriğimiz yok, mumlar var, oturuyoruz, yazı yazıyoruz, ders çalışıyorum. 2’inci sınıfa gidiyorum. Derslerimde iyi kötü ilerliyoruz. Mum ışığında ders çalışıyorum ama çok zor oluyor” dedi.
Beş yaşındaki Gözde ise, büyüyünce doktor olacağını belirterek, “Ben okula hazırlanıyorum. Büyüyünce doktor olacağım. Çünkü annemin beli ağrıyor onu iyileştireceğim. 5 yaşındayım. Şimdi ise elektriğimiz yok mum ışığında ders yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.