MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Haziran'da yeniden başlanacak. 15 gün sürmesi beklenen duruşmalarda, sanıklara bu kez avukatların sorular yönelteceği, çapraz sorgularının yapılacağı öğrenildi.
Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığının 3 Kasım'da Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği fezleke, 19 Kasım'da iddianame olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 25 Kasım'da iade ettiği iddianamenin 2 Mart 2015 tarihinde yenilenmiş şekilde sunulmasınını ardından ise sanıklar, 13 Nisan tarihinde ilk kez hakim karşısına çıktı.
Davada, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz 37 sanık için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi. Ancak bu sanıklardan 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.
İLK DURUŞMA 13 NİSAN'DA BAŞLADI
13 Nisan'da başlayan davanın ilk duruşmasının oturumları, 24 Nisan tarihine kadar devam etti. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanıkların ifade verme işlemlerinin ve sanık avukatlarının da savunmalarının tamamalanmasıyla davayı 15 Haziran tarihine erteledi.
SANIKLAR BU KEZ SORULARA YANIT VERECEK
Soma Davası'nın Pazartesi günü başlayacak olan ikinci duruşmasının oturumlarının da yine 15 gün sürmesinin beklendiği açıklandı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın da, duruşmanın oturumların peşpeşe devam etmesi için 15 günlük bir süre ayırdığı ifade edildi. Geçen duruşmalarda savunmalarını yapan 45 sanık, bu kez özellikle mağdur avukatlarının kendilerine yönelteceği çapraz sorgulama olarak da bilinen yöntemle yöneltecekleri sorulara yanıt verecek.
Soru sorma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, olayla doğrudan bağı olan mağdur müştekilerden isimlerini belirlediği yaklaşık 45 kişiyi, duruşma salonunda dinleyeceği öğrenildi. Diğer mağdur müşterilerin ifadesi ise, talimatla alınacak.

FOTOĞRAFLI