Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş savaşı sonrası çıktığı yurt gezileri kapsamında Söke ilçesine gelişinin 91. yıl dönümü kutlandı.
Cumhuriyet meydanındaki yapılan törene Kaymakam Mehmet Demirezer, Garnizon Komutanı Kur. Alb. Mücahit Tamer, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, daire müdürleri, siyasi parti yöneticileri, askeri erkan ve öğrenciler katıldı.
Törende ilk olarak Atatürk anıtına çelenkler sunuldu, saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Törende öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından; Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ve İlçe Kaymakamı Mehmet Dermirezer, şehir adına günün anlamı ile ilgili bir konuşma yaptı.
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran yaptığı konuşmasında; “Atatürk’ün bu yurt gezilerinde amaçladığı bir diğer husus da, ulusuyla beraber olmak, onlarla kaynaşmak, sorunlarını yerinde gözlemleyip, bunlara çözüm üretmek olmuştur. Teknolojinin, iletişimin ve medyanın çok yetersiz olduğu o dönemlerde, bu geziler sayesinde birçok toplumsal olaya bire bir tanık olmuş, problem odaklarını yerinde tespit edip proje odağı haline getirmiştir. Ayrıca, halkının kendisine, kendisinin halkına olan derin özlemini de bu geziler sayesinde bir ölçüde de olsa giderebilmiştir. Bir takvim yaprağı olarak, herhangi bir günde Atatürk, yurdumuzun herhangi bir yöresinde olmuştur. Ancak, ulusumuzun kalbine, Çanakkale’de, Anafartalar’da, Samsun’da girmiştir. Yaptığı devrimler ve kurduğu, bizim de sonsuza dek yaşatacağımız Cumhuriyet ile girmiştir. Atatürk’ümüz ulusumuzun kalbinden hiçbir zaman çıkmayacaktır. Manevi miras olarak ne bir doğma, ne de katı bir dünya görüşü bırakan, sadece bilimin yolundan gitmeyi, kendisinin manevi mirası olarak ilan eden bu büyük insanı anlamak, ülkemizi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak, çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarmaya çalışmakla olur. 9 Şubat 1924 Atatürk’ümüzün Söke’mize, Kuşadası yolu üzerinden girdiği gündür. Kalplerimize girdiği günden itibaren bizimle birliktedir. Yaşadığımız sürece, Onun en büyük eserimdir dediği “Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Devrimlerine” sonsuza dek bağlı kalıp, yaşatacağımıza söz veriyoruz. Ne mutlu 91 yıl önce Ata’mızı Söke’de görüp, ağırlama şerefine erişenlere, ne mutlu böyle bir lidere sahip olan Türk Ulusuna” ifadelerini kullandı.
İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer ise konuşmasında Söke’nin Atatürk’ün ziyaret ettiği şanslı ilçelerden biri olduğunu söyledi. Kaymakam Demirezer; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza dek yaşatılabilmesi için çok önemli çalışmalar yapmıştır. Bunlardan biride Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nu kurmasıdır. Bizlere düşen görev Atatürk’e sahip çıkmak istiyorsak pozitif bilimleri kendimize hedef seçip çok çalışmak” dedi. Demirezer konuşmasında Söke için eğitimin taşıdığı öneme dikkat çekerek, fakültenin bir an önce tamamlanarak Söke’nin üniversite kenti olmasının önemine dikkat çekti.
Törende ilçede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri Atatürk anıtına karanfil bırakarak; Ata’yı selamladırlar. Konuşmaların ardından Söke Belediyesi Halk Oyunları Ekibi zeybek oyunları gösterisini sergilerken, Söke Belediyesi Şehir Bandosu da konseriyle törene renk kattı.