Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ve Ardahan İl Müftülüğü tarafından ortak bir program düzenlendi.
Korkut Ata Konferans Salonu’nda saat düzenlenen programda; Kuran-ı Kerim tilaveti, şiirler ve ilahilerin yanı sıra Hanak İlçe Müftülüğü tarafından sema gösterisi yapıldı. Ayrıca programda ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık “Hz. Peygamber’de Kardeşlik Ahlakı” isimli bir konferans verdi.
Öğrenciler ve Ardahan Halkı’nın yoğun ilgi gösterdiği programa ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ile Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, Ardahan İl Müftüsü Aytekin Yıldız, çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.
Program, Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatibi Olgun Sarıkamış tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Tilavetin ardından açış konuşması Ardahan İl Müftüsü Aytekin Yıldız tarafından yapıldı. Kutlu Doğum Haftası’na kavuşmaktan duyduğu sevinç ve mutluluğu dile getiren Yıldız, Hz. Peygamber’in bu yıl 1444. doğum yılı olduğunu ifade etti. Bu yıl ki konunun “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” olduğunu belirten Yıldız, “Birlikte yaşamak; karşılıklı olarak inancına, hakkına, malına, canına, iffet ve namusuna, değerlerine karşı saygılı olmayı gerektirir. Bunun adı da İslam kardeşliğidir.” diye konuştu.
“Hz. Peygamberde Kardeşlik Ahlakı”
Program, Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık’ın “Hz. Peygamberde Kardeşlik Ahlakı” isimli bir konferansı ile devam etti. Prof. Dr. Palabıyık Hz. Peygamberin kardeşliğe verdiği öneme dikkat çekerek, “Hz. Peygamber’de biz arkadaş hukukunu görürüz ki ashab ve sahabe kelimesi Hz. Peygamberin arkadaşları ve dostlarıyla ilişkisini zihnimizde ve gönlümüzde canlandıran önemli bir şeydir. İslamiyet’in ilk yıllarında Hz. Peygamber’in insanlar arasındaki eşitliği, insanlara kardeşlik duygusunu benimseterek sağlamıştır.” dedi.
Program kapsamında ARÜ’lü öğrenciler Melek Karaca, Merve Tığcı, Sahil Naghizadeh ve Muzaffer Yaylacı tarafından şiir dinletisi sunuldu. Ardahan Müftülüğü ilahi grubu tarafından çeşitli ilahiler seslendirildi. Hanak İlçe Müftülüğü bünyesinde kurulan semazen ekibi tarafından sema gösterisi yapıldı. Programın kapanış konuşması ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından yapıldı. Programda emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür eden Prof. Dr. Söylemez, “Rivayete göre Hz. Peygamber komşuyu tarif ederken şöyle diyor: ‘Sağdan 40 kapı, soldan 40 kapı, önden 40 kapı, arkadan 40 kapı 40 hane’. Düşünün bir kere, herkes komşusunu böyle tanımladığı zaman, dünyanın halini bir düşünün ve komşuluk haklarını aklınıza getirin.” dedi.
Program sonunda Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından Ardahan İl Müftüsü Aytekin Yıldız ile Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık’a birer teşekkür belgesi takdim edildi. Ayrıca programda emeği geçenlere Prof. Dr. Orhan Söylemez, Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık ve Doç. Dr. Suat Vural tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.