Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, 1. Olağan Kongresi gerçekleşti.
Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre (OFKM) Merkezi’nde gerçekleşen kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, her kongre yeniden büyümenin, güçlenmenin vesilesi olduğunu belirtti. Bugüne kadar Van’da siyasi çalışmalarında önemli aşamalar kat ettiklerini ifade eden Demirtaş, “90’lardan bu yana büyük uğraşlarla, fedakarlıklarla on binlerce arkadaşımızın çabasıyla görkemli siyasi hamleler yürüttük. Şimdi öyle bir aşamaya geldik ki yıllardır sürdürdüğümüz bu mücadelenin siyasi olarak doruk notasına sıçrama şansını yakaladık" dedi.
Van, Hakkari, Ağrı ve Muş’ta değil, Tekirdağ, Trabzon ve İzmir’de de dikkatlerin HDP üzerinde yoğunlaştığını belirten Demirtaş, mücadelenin değerleri ve gücünün şimdi bütün halklar, inançlar, yoksullar, emekçiler için bir umut haline geldiğini söyledi. Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) zulmü ve tekçiliği karşısında bir tek umudun var olduğunu dile getiren Demirtaş, “Diğer partiler ne heyecan, ne umut yaratabiliyorlar? Türkiye’nin bütün ezilenleri, gözünü bize dikmiş durumda. O nedenle tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Sadece Türk, Kürt halkının değil, Arap’ın, Boşnak’ın, her bir yurttaşın umudu haline geldik. Bu umudu bugünlere taşıyan sizlersiniz. Adaletli, eşit bir toplumda özgürce, barış içerisinde kardeşçe yaşama ilkelerini benimseyen herkes bu partinin sahibidir" şeklinde konuştu.
HDP’nin tüm halkların partisi olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Kimsenin Türk, Kürt olduğuna, Arap mıdır, Çerkez midir ona bakmıyoruz. Önemli olan insani değerleri ne kadar hissettiğidir. HDP’nin Cumhuriyet tarihi boyunca hiç bir partinin ağzına bile almaya cüret edemediği sırrı budur. Partimiz, tüm ezilenlerin ortak noktası olma iddiasıyla yola çıktı. Bu mücadeleyi, ortak, el ele yürütmeye karar vermiş halklar olarak Türkiye’yi yönetmek üzerine kurduk. Tüm mezhepler inançlar olarak ayrımız gayrımız olmayacak. Alevilikten, Sünnilikten, Süryanilikten dolayı eziliyorsak birbirimize sahip çıkacağız. Hepsinin ortak partisiyiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de halkların iktidarını kurmanın zamanının geldiğini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer biz iktidar olacaksak kimse bizden korkmayacak. Biz devleti ele geçirmek için, HDP hegemonyasını kurmak için iktidar olmayacağız. İktidara geldiğimizde tüm halklar ’Evet, bu iktidarda ben de varım’ diyecek. Biz iktidara geldiğimizde Aleviler korkmayacak, çünkü Aleviler de iktidara gelmiş olacak. Devleti ele geçirmek için seçime girmiyoruz, devleti ele geçirenlerden geri alıp halka teslim etmek istiyoruz"
Kongrede ayrıca ünlü Özgün Müzik sanatçısı Ferhat Tunç ve Cömert sahne alarak partilileri coşturdu.
Tek liste halinde gidilen seçimde Veysi Bilekçi ve Derya Hayva eş başkanlığa seçildi.