TRABZON (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İngiltere'de seçimi kaybeden üç siyasi partinin genel başkanının istifasına ilişkin "Demokrasi bir yerde yenilen pehlivanın güreşe doyamadığı bir rejim değil, yenilen pehlivanın kenara çekilmeyi bildiği bir rejimdir" dedi.

Kurtulmuş, kent merkezindeki bir restoranda sivil toplum kuruluşları temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, çözüm sürecine değinerek, "Bu memlekette artık biz silahların konuşmasını istemiyoruz, milletimiz de istemiyor. 40 bin insan ölmüş, 7 bin askerimiz şehit olmuş" diye konuştu.

Türkiye'yi içeriden ve dışarıdan çökertmek isteyenlerin ülkeyi 30 yıl boyunca terörle bloke ettiğini anlatan Kurtulmuş, son 2,5 yıldır artık şehitlerin gelmediğini, terör dolayısıyla insanların ölmediğini kaydetti.

Kurtulmuş, Türkiye'nin, bütün dünyada çevresi her taraftan yanarken bu meseleyi savuşturmak üzere olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Birileri tabi ki istemeyecek, birileri tabi ki bu oyunu bozmak isteyecek. Tekrar birileri eline silahları, bombaları alsın, bu millete tekrar bedel ödetsinler isteyecek ama millet 'artık yeter' diyor. Millet barış istiyor, millet birlik ve beraberlik içerisinde bu topraklarda hep beraber birlikte yaşamayı istiyor. İşte bundan sonraki dönemde kalan siyasi ve ekonomik reformlarımızı hızlı bir şekilde tamamlayarak bu topraklarda milletten başka hiçbir kimsenin beşeri anlamda egemen olmadığı bir Türkiye'yi inşa etmek boynumuzun borcudur."

 

- "Demokrasi, hakeminin millet olduğu bir rejimdir"

Kurtulmuş, Türkiye'de siyasi istikrarın yürümesi için milletin AK Parti'ye desteğini vereceğini belirterek, "Demokrasi, hakeminin millet olduğu bir rejimdir. Demokraside millete rağmen herhangi bir mazeret ortaya konulamaz. Millet kimi söylüyor, kimi istiyorsa o gelir ülkeyi yönetir" dedi.

İngiltere'de seçimi kaybeden üç partinin genel başkanının 52 dakika içerisinde teker teker istifa ederek parti başkanlıklarından çekildiğine işaret eden Kurtulmuş, "Demokrasi bir yerde yenilen pehlivanın güreşe doyamadığı bir rejim değil, yenilen pehlivanın kenara çekilmeyi bildiği bir rejimdir. Bu anlamda demokrasi kendi kuralları içerisinde yeni alternatifleri üretebilme rejimleridir" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, son yıllarda Türkiye'de siyasi istikrarın sağlandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"1990'larda Sovyetler Birliği çözüldü, Yugoslavya dağıldı, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Makedonya bütün Balkan ülkeleri darmadağın oldu. Aynı şekilde Rusya'nın çözülmesiyle Kafkaslar'da Çeçenistan, Osetya,  Gürcistan bütün ülkeler karmakarışık oldu. Arkasından Ortadoğu, arkasından Kuzey Afrika, Mısır, Libya, Cezayir, Tunus, şimdi Yemen'e kadar uzanan bir coğrafya ve Kuzey'de Ukrayna'ya kadar olan bir coğrafya... Allah'a hamdederiz, bu coğrafyanın içerisinde siyasi istikrara sahip olan tek ülke Türkiye'dir. Son 25 yılı söylüyorum özellikle son 15 yılı söylüyorum. Peki bunun sebebi ne Türkiye niye bir Ukrayna, bir Mısır, Suriye olmadı derseniz birçok cevap verilebilir ama bendeniz bir numaralı cevap olarak 'sandık ortadaydı da Türkiye Mısır olmadı, Türkiye onun için bir Suriye olmadı' derim."

Türkiye'de de geçmişte çok rahat bir demokratik hayat olmadığını, ülkenin 65 yıllık çok partili siyasi hayatında çok sevdiği başbakanını dar ağacında görmüş olan bir millet olduğunu anlattı, merhum Adnan Menderes'i minnetle andıklarını ifade etti.

Kurtulmuş, Türkiye'de halen çocuklarına Menderes ismi veren insanların olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

 "Türkiye helal oylarıyla seçmiş olduğu başbakanını, 28 Şubat'ın ayak oyunlarıyla altından koltuğu alınarak başbakanlığı terk etmek zorunda kaldığı bir ülke olmuştur. Rahmetli Necmettin Erbakan'ı da rahmetle anıyoruz. Aynı şekilde rahmetli Özal'ı hatırlayın. Adamcağız cumhurbaşkanı seçildikten sonra arabayla cuma namazına alenen gitti diye nice kıyametlerin koptuğunu hatırlıyorum, gülüyoruz ya şimdi."

 

-"28 Şubat'ın yerinde yeller esiyor"

Erbakan'ı 28 Şubat'ta zorla koltuğundan edenlerin "28 Şubat'ın bin yıl yaşayacağını" zannettiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"28 Şubat'ın yerinde yeller esiyor. 28 Şubat'ın o muktedir adamlarının halkın karşısına çıkacak yüzleri kalmadı. Hani 'siyasi hayatıma mal olsa da imam hatipleri kapatacağım' diyenler, Karadeniz'in de bir hemşehrisi, 28 Şubat'ın allem kullem işleriyle başbakanlık koltuğuna oturtturulanların isimlerini bile çocuklarınıza sorsanız bilmezler, isimleri bile unutuldu. Aynen Menderes'in ölüm kararını veren savcının, hakimin ismini bu milletin hiç hatırlamadığı gibi. Ama Menderes'in, Özal'ın, Erbakan'ın isimini hiçbir şekilde unutmadıkları gibi. Bunları şunun için söylüyorum Allah'tan sandık ortada."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 7 Şubat'ta da birilerinin Türkiye'de 28 Şubat'a benzer şeyler yapmaya kalktığını ifade ederek, "MİT krizini ortaya çıkararak, Türkiye'yi yönetilemez hale getirmeye çalıştılar. 17-25 Aralık operasyonlarıyla aynı şeyi yapmaya kalktılar. MİT tırlarını durdurarak Türkiye'yi uluslararası savaş suçları mahkemesine çıkarmanın altyapılarını hazırlamaya kalktılar" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bunları yapanların sandığı unuttuğunu söyleyen Kurtulmuş, "7 Haziran'da millet bir kere daha karşılarına çıkacak ve Allah'ın izniyle yeni Türkiye, istikametinde yoluna devam edecektir" dedi.

(Bitti)