IĞDIR Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, gergedan böceği yakalayanlara 1000 ila 38 bin lira arasında değişen para cezası uygulayacak. 
Zengin olma hayaliyle dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği (Oryctes Nasicornis) yakalayanlara Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından para cezası kesileceği bildirildi. Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, bu tür böceklerin parasal bir değeri olmadığını, atıklarla beslendiğini başka bir deyişle 'doğanın çöpçüsü' olarak nitelendirildiklerini söyledi. Mete Türkoğlu ""İnsanlar bu böcekleri satmak için toplarsa neslinin tükenmesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Kanunlarımıza göre bu suç teşkil etmektedir. Bu nedenle biyolojik ve ekolojik döngünün bozulmasına ilişkin 1000 ila 38 bin lira arasında para cezası verilecek. Iğdır'da bu tür olaylarla karşılaştığımız taktirde cezai işlem başlatacağız. Vatandaşlar geceleri ışığa gelen bu böcekleri evinden kovsun. Başka bir şey yapmasın" diye konuştu.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Entomolog Yrd. Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık, gergedan böceğinin özellikle Türkiye ve dünyanın birçok yerinde görüldüğünü vurguladı. Bu böceklerin çiftleşme döneminde olduğunu, bu nedenle akşam saatlerinde vatandaşların ışıkta görmesinin doğal olduğunu belirten Gözüaçık, "Özellikle erkeklerinin boynuzumsu bir çıkıntısının olması onların çok değerli olduğunu düşündürmektedir. Aslında doğada yaşayan bütün canlılar bizim için değerli. Bu böceği maddi olarak kıyaslamak yanlış. Şu an her tarafta olan sıradan bir böcek. Bunlar doğada hayvansal ve bitkisel atıklarla beslenmekte ve geri dönüşüm sağlamaktadır.Bu böcekler doğanın her tarafında var. Bu dönemde fazlaca görülmesinin sebebi çiftleşme dönemi olduğu için" dedi.

FOTOĞRAFLI